De wereld rondzeilen met Feel the Breeze family

Hoe is het om heel succesvol te zijn en op een dag alles weer te verliezen? Van miljonair tot bankroet, het overkwam Gerben Abbink (40). Na een diep dal vindt hij zichzelf weer terug en samen met zijn vriendin Rianne Hottinga (35) en hun dreumes Benjamin (17 maanden) beginnen ze aan een nieuw avontuur op hun zeilboot, met als doel de komende jaren de wereld rondzeilen.

In dit interview met 10 vragen voor Stylish Travel Tips delen ze hun verhaal hoe het allemaal begon. Hoe is het om echt niks meer te hebben en toch je dromen na te jagen, maar ook hoe is het leven op een zeilboot en wat zijn de plannen voor het komende jaar? Een inspirerend interview met prachtige foto’s van hun eerste zeilreis door Europa. Eén ding weet ik zeker, we gaan nog veel vaker van ze horen, dus hou ze in de gaten want ze hebben grootse plannen.

Rianne & Benjamin

1. Wie zijn Gerben en Rianne en hoe begon jullie zeil avontuur?

Ons zeilavontuur begon vorig jaar. Wij waren net kersverse ouders geworden van Benjamin, hij was drie maanden oud toen wij voor het eerst gingen vliegen met hem van Amsterdam naar Valencia, waar onze boot lag op dat moment. Wij hadden besloten om te gaan test varen om te kijken hoe het is om met een baby te zeilen en te besluiten of wij de wereld zouden willen gaan rondzeilen, dat was onze gezamenlijke droom.

Benjamin 8 maanden oud

Echter met de komst van een baby verandert er veel en wij hadden al een heftige periode achter de rug. Op het moment dat wij aan boord stapten wisten wij het eigenlijk al meteen, dit was het leven dat wij wilden leven.

Het was maart en nog niet heel warm en de eerste drie maanden hebben wij rondom Ibiza gevaren. Alle baaien verkend en veel kleine zeiltochten gemaakt.

Es Vedra, Ibiza

In juni zijn wij al eiland hoppend van de Spaanse eilanden naar Sardinië gezeild en via de Italiaanse kust en eilanden naar Griekenland en uiteindelijk in november aangekomen in Bodrum, Turkije.

In december zijn wij terug gevlogen naar Amsterdam om daar uiteindelijk de keuze te maken. Eigenlijk na twee weken het Amsterdamse leven weer te hebben ervaren wisten wij het zeker, wij gaan het huis verkopen en de wereld rondzeilen.

Vulkaaneiland Stromboli, Italië

2. Hoe zag jouw leven er een paar jaar geleden uit en wat heeft jullie doen besluiten om binnenkort de wereld over te zeilen?

Een paar jaar geleden was Rianne carrière aan het maken in de corporate wereld en Gerben als ondernemer druk met zijn bedrijven. Toen Gerben’s droombedrijf failliet ging stond onze wereld op zijn kop, Gerben was van de één op de andere dag alles kwijt.

Rianne op de “Perfect Sense”

Alles wat hij in 12 jaar zorgvuldig had opgebouwd was verdwenen als sneeuw voor de zon, inclusief zichzelf en zijn huis en boot. De boot moest verkocht worden, wij hadden net drie maanden een relatie. De “Perfect Sense” moest overgezeild worden naar een andere haven om haar verkoop klaar te maken.

Toen Rianne zag dat de wereld rond zeilen een langgekoesterde droom van mij was en deze nu in duigen viel, heeft ze besloten om de boot te kopen. En eigenlijk is op dat moment de keuze gemaakt om de wereld rond te gaan zeilen

Ons huis: the Perfect Sense

3. Jullie hebben voor de reis een kindje gekregen. Hoe is het om met een dreumes te zeilen?

Het is fantastisch om met een baby te zeilen, je bent 24 uur per dag bij elkaar en dicht bij de natuur. Je ziet hem opgroeien, soms zijn er nachten en word je wakker en zie je dat hij weer gegroeid is. Elke dag aan boord staan wij op bij zonsopgang en beleven wij het wakker worden van de wereld als familie samen en dat is onbeschrijfelijk mooi.

Baby Benjamin

Benjamin heeft in zijn eerste acht levensmaanden al 5 landen gezien en verschillende culturen ontdekt. Tijdens het zeilen en op langere overtochten is het wel hard werken met een kleine aap aan boord. Natuurlijk is het ook heel spannend, om ons heen is altijd water en dus ook gevaar op de loer.

Isola di Ponza, Italië

4. Hoe is het leven aan boord van een zeilboot? Wat zijn de leuke en minder leuke dingen?

Het leven aan boord is puur, eenvoudig en dichtbij de natuur. Over het algemeen is het warm weer en loop je de hele dag in zwembroek en bikini, verken je de baai waar je ligt, ga je het land ontdekken en ontmoet je hele interessante mensen.

De minder leuke dingen zijn wanneer het stormt en je beschutting moet zoeken, de onzekerheid en het geweld van de natuur.

Mykonos, Griekenland

Daarnaast is alles een uitdaging, denk aan boodschappen doen. Wij liggen niet in havens maar achter anker, havens zijn niet te betalen en zeker niet in het hoogseizoen. Wanneer je dan boodschappen moet doen stap je in de bijboot en vaar je naar het strand. Maar dan?

La Maddalena Archipel, Sardinië

Dan moet je al liftend naar de dichtstbijzijnde supermarkt om vervolgens terug te liften en de boodschappen weer via het strand in je bijboot te laden en aan boord te gaan. Dit zijn de minder leuke dingen.

Daarnaast heb je te maken met de elementen van de natuur, zout water, zon, wind en golven. Een perfecte combinatie die ervoor zorgt dat er altijd iets te doen is aan boord 😉

“Feel the Breeze”

5. Langs welke landen / steden zijn jullie tot nu toe allemaal gezeild?

Wij zijn gestart in Valencia, Spanje en via Ibiza, Menorca, Mallorca naar Sardinië in Italië gezeild. Van daaruit naar Ponza, Ventotene, Ischia, Capri en via de Amalfi kust naar de Eolische eilanden gezeild.

Om vandaar tussen Sicilië en de hak van de laars van Italië naar Griekenland te zeilen. Vanaf Zakynthos onderlangs via de eilanden naar Athene en al eiland hoppend naar Bodrum in Turkije gezeild. In totaal waren we 8 maanden onderweg.

Navagio Beach, Zakynthos

Shipwreck Zakynthos

6. Hoe is het leven op het water, beschrijf jullie dag op een zeilboot?

Het leven op het water is voor ons iets magisch. Wij staan op wanneer de zon opgaat en dit beleven wij samen als familie. Wij doen ons ochtend ritueel en dat bestaat uit mediteren, sporten, opschrijven van de dagelijkse doelen en het zwemmen van een rondje om de boot.

Wakker worden bij Symi Island, Griekenland

Vervolgens maken wij ontbijt en beginnen wij met onze taken voor de dag, dit kan zijn werkzaamheden aan de boot, voor ons bedrijf of even wat me-time.

Wij verdelen de dag waarbij een ieder van ons de taak van Benjamin op zich neemt gedurende drie uren in de ochtend en drie uren in de middag. Hierdoor hebben wij echt even tijd voor onszelf om onze taken te kunnen uitvoeren of een boek te lezen en telefoontjes te plegen.

Gerben & Benjamin

Daarna gaan wij samen lunchen, dit kan aan boord zijn maar ook op op een verlaten strand waar wij een eiland/stad/strand ontdekken. In de middag wisselen wij van taken en aan het einde van de middag.

Daarna gaan wij heerlijk koken en eten meestal aan boord en kijken wij gezamenlijk naar de zonsondergang. Meestal met z’n drieën in de hangmat en wanneer de zon onder is gaan wij naar bed. Dit is wanneer wij rustig achter anker liggen en niet zeilen.

Zakynthos, Griekenland

Wanneer wij zeilen zijn wij continue aan het werk, de zeilen bijstellen, navigeren, het weer in de gaten houden. De boot beweegt continue. Ook tijdens het eten koken, naar het toilet gaan en het slapen. Slapen doen wij dan in shifts, dag en nacht.

Je kan tenslotte niet midden op zee een anker uitgooien of even stoppen. Wij plannen dan ook oversteken van maximaal drie dagen. Maar zodra wij de Atlantische Oceaan gaan oversteken naar de Caribbean zullen wij drie weken achtereen gaan zeilen, zonder tussenstop.

Olbia, Sardinia

7. Zijn er nog speciale dingen waar je rekening mee moet houden met Benjamin aan boord?

De grootste angst is dat Benjamin overboord valt dus wij doen er alles aan om dat te voorkomen. Zo is hij altijd aangelijnd wanneer hij aan dek is en gaan wij een net rondom de boot plaatsen. Een boot is ingericht alsof alles kan verschuiven en daarom zijn alle laden en kastjes vergrendeld, dus eigenlijk is een boot heel kind proof.

Natuurlijk heeft Benjamin zijn eigen reddingsvest. In de eerste maand van onze reis hebben wij twee kinderartsen aan boord gehad voor een special cursus over baby EHBO. Dit was super leerzaam.

Benjamin, Shipwreck Beach

8. Wat zijn de mooiste herinneringen die jullie hebben gemaakt tijdens jullie zeiltocht?

De mooiste herinneringen zijn alle momenten die wij samen beleven elke dag weer, elke dag maken wij herinneringen en wanneer wij echt de piekmomenten zouden benoemen dan zijn het bijzondere overtochten tussen de eilanden, het ontdekken van baaien en grotten, nachtzeilen onder een kraakheldere sterrenhemel of het ontmoeten van mensen die al jarenlang in een grot wonen, of bij een bijzonder feest terechtkomen in een klooster aan de rand van een vulkaan en tot diep in de nacht dansen op traditionele muziek. 

Turtle Island, Griekenland

9. Jullie hebben al veel meegemaakt. Heeft jullie dat veranderd en wat zijn jullie levenslessen?

Alles wat je meemaakt vormt je en doet je beseffen dat het leven eindig is, er is maar één ding zeker en dat is dat na elke dag je leven korter wordt. Daarom zijn onze levenslessen dan ook om dromen waar te maken, ongeacht of je enorme tegenslagen kent of hebt gekend, te leven op je eigen voorwaarden en zuinig te zijn op Moeder Natuur. In de natuur liggen alle antwoorden op onze levensvragen.

Nisyros, Griekenland

10. Wat zijn jullie plannen voor het nieuwe jaar en hoe ziet jullie zeilroute eruit?

Onze plannen zijn om zo snel mogelijk vanuit Nederland weer naar ons drijvende huis in Turkije te komen. Dit gaan wij doen met een LandRover “Lilly” met daktent, dat is nu ons huis.

Aangekomen in Bodrum willen we via de Middellandse Zee naar de Canarische eilanden zeilen, om vervolgens aan het einde van dit jaar de Atlantische Oceaan over te steken naar de Caribbean.

Ons nieuwe huis…

LILLY

Vervolgens willen wij via het Panama kanaal naar de Pacific en daar alle eilanden ontdekken. En wie weet vinden wij daar een plekje waar wij ons thuis voelen en besluiten te blijven. Of niet en dan zeilen wij door naar Australië en Nieuw Zeeland. Belangrijk is dat wij het leuk vinden wat wij doen.

Daarnaast zijn wij ons bedrijf aan het opbouwen en dat heet Feel the Breeze, wij documenteren ons leven op YouTube en op Instagram en willen met onze passie en gedrevenheid mensen inspireren om hun droomleven te gaan leven.

Dat is ons cadeau aan de wereld. Daarnaast zijn wij ondernemers en houden ons bezig met initiatieven op het gebied van gezondheid en duurzaamheid

Feel the Breeze Family

“Wij hebben een plan in ons leven maar het leven heeft ook een plan met ons”

~Feel the Breeze~

Liefs,

Gerben, Rianne & Benjamin

Share This Story

Lifestyle

You May Also Like