Voor langere tijd naar Curaçao tijdens de winter

We leven in een gekke tijd nu Covid-19 roet in ons eten heeft gegooid met al onze reisplannen. Terwijl ik dit aan het typen ben zit ik al 2 maanden in Curaçao. Een fantastische tijd (en nog steeds) met de intentie om hier zelfs langer te blijven, maar bij het uploaden van dit interview kwam plotseling de lock-down. Met deze lockdown hopen ze net als vorig jaar succesvol het aantal besmettingen terug te dringen en geloof me, dan zit je weer safe! Dus zet Curaçao alvast maar op je bucketlist voor aankomende lente/zomer en lees hieronder wat Curaçao allemaal te bieden heeft voor een heerlijke zonvakantie of als je voor langere tijd naar Curaçao wilt gaan.

Geheel onverwacht belande Rinkje van de “TheTraveliciousFamily” een half jaar geleden op Curaçao toen ze bezig waren met hun wereldreis en op het moment, toen zo’n beetje de halve wereld op slot ging door Corona ook zij halsoverkop uit Afrika moesten vertrekken om veilig naar huis te kunnen vliegen. Via IJsland kwamen ze terecht op Curaçao en het beviel hun zo goed hier dat ze besloten te blijven en zelfs hun 3e kindje Louise werd hier geboren. Door Rinkje zitten wij hier dus nu ook, wat de beste keus ooit was. In dit interview geeft Rinkje als echte eiland insider al haar tips vanaf het zonnige Curaçao.

Klein Curaçao

Ze hadden ondertussen al hun hebben en houden verkocht en besloten om hun wereldreis om te gooien en naar die landen te reizen die nog wel open waren. Achteraf een periode die ze niet hadden willen missen want via IJsland kwamen ze uiteindelijk terecht in het Coronaproof Curaçao terecht.

Inmiddels verblijven ze al 6 maanden in het “paradijs” en hebben Rinkje en haar man zelf besloten om hun 3e kindje in Willemstad geboren te laten worden. In dit interview delen ze hun avontuur met ons en geeft ze al haar tips voor een onvergetelijke corona proof vakantie op Curaçao zodra alles weer open is.

“TheTraveliciousFamily”

1. Hoe is het om in Corona tijd naar Curaçao te vliegen? 

Mondkapje is verplicht en de service was minder dus in de keukentjes wordt het eten neergezet en dat moet je zelf pakken, om zo contactmomenten met het personeel te verminderen. Zelf mag je wel gewoon lopen naar de toilet en door de gangpaden (KLM, september 2020).

Rinkje met dochtertje Sophie

2. Jan Thiel is de bekende hotspot plaats voor toeristen, maar zijn er nog andere leuke plaatsen die je kunt aanraden? 

Ja de omgeving rondom Mambo beach is ook erg leuk. Alleen qua villa’s is er de meeste keus in Jan Thiel, en dan specifiek op Vista Royaal, dat is het stuk van Jan Thiel wat aan het strand ligt.

Uiteraard zijn er ook andere leuke wijken waar je een villa kunt huren, daar je toch alles met de auto doet zou je bijvoorbeeld ook prima op Villapark Zuurzak of Jan Sofat kunnen huren (dit zijn gated communities).

Het kindvriendelijke strand van Mambo Beach

3. Raad je het aan om bij aankomst op het eiland een auto te huren

Ja zeker weten! Wij dachten, ach we zitten op Jan Thiel / Vista Royaal dus loopafstand van het strand, de AH en de horeca van Jan Thiel. Toch gebruiken we dagelijks de auto, zelfs om (met kids) naar het strand te gaan.

Je kunt een paar 100m lopen in de zinderende hitte met vermoeide kids en al je strand spullen, of gewoon even een minuutje in de auto springen en pal aan het strand uitstappen.

Bovendien is de rest van het eiland alles echt alleen met de auto te doen. Het eiland is totaal niet ingericht op fietsen, scooter rijden etc, dit zie je hier ook zelden.

Elke dag strandweer op het strand van Jan Thiel

4. Welke Corona restricties gelden er tot voor kort op Curaçao en wat is wel of niet open?

*Avondklok

De avondklok is nu van 21 uur tot 4:30 en goed voor de criminaliteit die daardoor erg terug loopt. Verder ondervinden wij totaal geen hinder aan de avondklok. Note, zodra het hier weer beter gaat wordt de avondklok opgeschoven.

*Horeca

Laatste update: Het is in de horeca wel toegestaan om alcohol te verkopen. Wel word je op het moment van schrijven vriendelijk verzocht om om 20 uur je laatste drankje op te drinken i.v.m de avondklok.

Hotel bars en restaurants mogen hun gasten altijd blijven bedienen in de open lucht. Deze bars mogen gewoon geopend blijven na 20 uur voor gasten van het hotel.

*Mondkapjes

Het is per 1 december verplicht om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes alsook in supermarkten. Verder vind je ook hand sanitizer bij de entree winkels en wordt er verwacht dat je dat bij binnenkomst gebruikt.

*Live Muziek

Live muziek mag met max 4 bandleden dus geen grote optredens of grote bands, en men mag niet dansen, om zo de 2 meter afstand te waarborgen.

*Strandbedje

In horeca en op het strand qua strandbedjes etc. merk je verder vrij weinig van die afstand, de bedjes op het strand staan nog altijd armpje tegen armpje aan 😉

*Veilig

Persoonlijk vinden wij het enorm prettig dat we vrij weinig tot niks van corona merken hier en dus ook niet van de regels en restricties, wij kunnen ons hier vrij bewegen op het eiland.

Restaurant “Bij Blauw”, Curaçao

5.  Wat zijn leuke kindvriendelijke resorts op Curaçao die je aan kunt raden?

 • Baoase, echt fan-tas-tisch (ook voor dagje strand/ massage etc)
 • Papagayo beach resort
 • Blue Bay resort
 • Hotel Santa Barbara Beach

Happy Island Kids

6. Wat zijn jouw favoriete restaurantjes / strandbarretjes die leuk zijn om te bezoeken?

 • Bij Blauw, prachtig aan het water, ook leuke concept store en zelfs een hotelletje erbij met appartementen.
 • Mosa, heel goed avondeten!
 • Heren at sea, prachtig uitzicht aan het water en met speeltuintje voor de kids (broertje van de Heeren in de suikertuin mall, leuk om te lunchen met shoppen).
 • ZEST, bij Jan Thiel beach. Heerlijk zonsondergang bekijken, eten en of borrelen met de voetjes in het zand, aan zee, ook met speeltuin voor de kids. De vaste plek voor ons voor de vrijdagmiddagborrel.
 • Kokos beachbar, heerlijke koffie en heerlijk voor lunch en ook voor dagje strand (voordeel is dat de kids niet het zeewater in kunnen, waardoor je niet bang hoeft te zijn als ze nog niet kunnen zwemmen, maar tegelijkertijd is dat dus ook wel weer een nadeel dat de kids dus niet kunnen zwemmen).
 • Number 10, super lekker eten in een prachtige groene tuin. Zijn al vroeg open voor koffie, vanaf 08 uur al volgens mij, ook leuk voor lunch (vergeet je muggen spray niet!) Let op “Number 10” is gesloten in het weekend.
 • Restaurant ‘’nultwintig’’, eten op niveau, echt goed eten, je moet alleen wel geduldig zijn want de keren dat wij er waren duurde het echt lang. Restaurant Nultwintig vind je in het Pietermaai district.
 • Fort Nassau, leuk qua uitzicht, eten ook prima, maar ook leuk om gewoon een drankje te doen, door het uitzicht over de stad en de haven etc.
 • Maira’s kitchen in Otrobanda, heel goede lunch en koffie (‘’zusje van Mosa/ zelfde eigenaar’’).

Maira’s Kitchen

 • De Gouverneur zit aan de pond in het centrum van Willemstad en geeft fantastisch uitzicht over de handelskade, leuk om wat te drinken of lunchen (en als je er bent vergeet het winkeltje beneden niet, daar verkopen ze allemaal handgemaakte duurzame souvenirs van lionfish van wijndroppen, manchetknopen, sleutelhangers, kettingen armbandjes, oorbellen (kort, lang knopjes) etc.
 • Chill beachbar voor de vrijdagmiddag borrel (happy hour) bij Mambo beach), terwijl de kids lekker op het strand of in het water spelen.
 • Zanzibar: op zaterdag is de zaterdagmiddag borrel/ happy hour bij Jan Thiel beach, terwijl de kids lekker rondspelen.

Zonsondergang bij Jan Thiel Beach

7. Wat zijn leuke winkels / boutiques / lunchplekken voor een dagje Willemstad?
Voor het winkelen moet je hier niet zijn. Persoonlijk vind ik het echt lastig om leuke kleding en winkels te vinden hier.
Maar goed bij deze een poging tot leuke winkeltjes die wij zijn tegen gekomen
 • Concept store op de promenade en daarna lunchen bij ‘’de Dames’.
 • Bijblauw conceptstore (lunchen bij bijblauw) in Pietermaai district.
 • Rebels / Milk (voor baby en kinderkleding), deze 2 winkels liggen bij Jan Thiel beach, dus eventueel lunchen bij Kokos of ZEST.
Verder zitten op de Mambo beach boulevard wel leuke winkeltjes en ook bij Renaissance shopping mall zitten naast de grote merken (MANGO, la Coste etc) ook wel leuke kleine winkeltjes, zoals Mom & Co.
Je kunt ook shoppen rondom Punda in Willemstad, echter is dat door corona (weg blijven van de cruiseschepen waarop dit stadsdeel leeft) echt veel minder, de handelskade is leeg en uitgestorven, heel erg jammer om te zien en mee te maken.
Mocht je wel het centrum in gaan dan zou ik lunchen bij De Gouverneur, zit aan de pond in het centrum van Willemstad en geeft fantastisch uitzicht over de handelskade, leuk om wat te drinken of lunchen.
En als je er toch bent vergeet het winkeltje beneden niet, daar verkopen ze allemaal handgemaakte duurzame souvenirs van lionfish, wijndroppen, manchetknopen, sleutelhangers, kettingen armbandjes, oorbellen, etc.

Zwemmen met schildpadden bij Playa Grandi (Westpunt)

8. Wat zijn de leukste hotspot/ uitjes/ excursies op het eiland? 
1. Playa Grandi (strand met de schildpadden, gegarandeerd zwemmen met schildpadden).

2. Paya porto marie (strand met varkens! Doet een beetje denken aan zwemmen met de biggen op de Bahama’s).

3. Kids museum (is een soort Nemo, echt leuk!).

Kindermuseum

4. Jan Thiel zoutpannen, flamingo’s kijken en wandelen (als je de flamingo’s van dichtbij wil zien kun je beter naar Willibrordus rijden dan kom je ze onderweg tegen).

Jan Thiel, Zoutpannen

5. Dolphin Academy, te gek voor de kids.

6. Zee aquarium, zeer leuk voor de kids!

7. Grotten van Hato (is Laurens met zijn klas als schoolreisje heen geweest, vond hij heel indrukwekkend).

8. Dagje Klein Curacao (hebben wij gedaan met privé zeiljacht via Transmark Sailing, incl overnachting op het strand/ of aanbood van het schip). Kan eventueel ook in groepsverband op een yacht van Miss Ann Boat Trips.

Vuurtoren “Klein Curaçao”

9. Baose (voor een dagje ultieme ontspanning), kan mogelijk een dagje strand van maken met de kids maar ook stiekem wel lekker om je een dagje te laten verwennen zonder kids 😉

10. Tuktuk tour gedaan door Otrobanda, fantastisch om meer te leren over streetart en ook mogelijk om een rondtour Punda te doen, die gaan wij volgende week doen. Dit zijn samen de 2 bekende buurten van Willemstad en staan beiden op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wil je dit ook? Boek dan hier rechtstreeks bij CurTukTuk.

CurTukTuk tour door Otrabanda

11. Als je van Duiken en koken houdt: ‘’Catch and Cook’’ al duikend op jacht/ speervissen naar lion fish en daarna een cursus over hoe je ze giftige vis kunt bereiden, door de bekende Caribbean chef en auteur van dive caribbean kookboeken, Helmi Smeulders.

Kook les “Catch & Cook”

9. Hoe ga je om met de het tijdsverschil en met het klimaat met kleine kinderen? 

Op dag 1 bij aankomst de kids gelijk wakker gehouden tot 7 uur ’s avonds, en toen zijn ze alleen de eerste nacht 1x wakker geworden, terug naar bed gebracht en verder geen last meer gehad van een jetlag of iets dergelijks.

Sunset, Mambo Beach

Klimaat

September / oktober zijn de heetste maanden hier, en net de eerste 2 maanden voor ons hier, ja het is echt heel erg vaak heel erg warm maar daar horen we de kinderen echt nooit over klagen (gelukkig!).
Nou is het ook wel een voordeel dat we een huis op de wind hebben dus er altijd wel een lekker windje staat en de kids veelal in het zwembad liggen 🙂

Saint Tropez Ocean Club

10. Tot slot, wat maakt Curaçao voor jullie als gezin zo bijzonder? 
Voor ons stond Curaçao nooit op onze planning om heen te gaan, of op onze wereldreis wensenlijst. We zijn er hiervoor zelfs ook nooit eerder geweest. Door de reisbeperkingen van Covid-19 zijn we hier ‘’gestrand’’ en zijn daar ontzettend dankbaar voor. Het is zo’n fijn en kleurrijk eiland, we worden echt blij van alle gekleurde huisjes, straten vol kleur en de ”street art” etc.

Street-Art Otrabanda (Willemstad)

Het klimaat is zeer aangenaam, de voertaal is Nederlands, daarom is het ook makkelijk om te aarden voor de kids, spelen met andere kindjes kan gewoon zonder taal barrière, echt zalig.
Onze oudste, Laurens, (4 jaar) gaat hier naar de basisschool (Priveschool/ Klein College) en Sophie (2 jaar) gaat dezelfde schooltijden naar kinderdagverblijf Boobalooh. De scholen zijn hier van 07:30-13 uur dus elke middag gaan we leuke dingen doen als gezin.

Laurens en Sophie, Zanzibar

Vrijheid
Voor ons staat Curaçao voor vrijheid, waar we juist dat gevoel van vrijheid in Nederland door Covid-19 zijn ‘’verloren’’ biedt Curaçao ons dat momenteel nog wel. Het is ontspannen, een aangenaam klimaat, de zon schijnt er vrijwel altijd, er is veel te doen met de kids en het leven speelt zich veelal buiten af.
Daarnaast zijn alle mensen die wij hebben ontmoet hier ook ‘’alleen’’ met hun gezin heen gegaan en hebben vrienden en familie in Nederland gelaten. Waardoor iedereen heel erg open, spontaan en toegankelijk is voor het ontmoeten van nieuwe gezinnen en nieuwe mensen.
Persoonlijk vinden wij de kwaliteit van leven op Curaçao momenteel echt beter dan in Nederland (helemaal door de Nederlandse beperkingen van Covid-19), dat is dan ook de reden dat we besloten hebben niet terug naar Nederland te vliegen voor de geplande keizersnede van onze jongste dochter in december, maar dat we ervoor gekozen hebben haar hierop Curaçao geboren te laten worden. Dat zegt wel genoeg hoeveel we van dit eiland zijn gaan houden denk ik zo 🙂

Op weg naar “Klein Curaçao”

Benieuwd naar de avonturen van “TheTraveliciousFamily” op Curaçao en hun volgende avontuur naar Costa Rica? Volg ze dan op hun Instagram account waar ze dagelijks een update geven van hun bestaan op dit tropische eiland en verdere avonturen.

You May Also Like