Winterzon vakantie in Portugal

Waar kun je het beste naar toe gaan tijdens de wintervakantie in Europa? In mijn zoektocht naar het beste klimaat met de meeste kans op zonuren, kwam ik al snel uit in de Algarve. We zijn hier voor langere tijd en tijdens de Kerstvakantie kwamen vrienden ook over voor een winterzon vakantie, en wat hadden we een geluk met het mooie weer!

Het voelt hier bijna elke dag een beetje als lente. De lucht is fris maar met de zon erbij is het al gauw 18 graden en dat bijna elke dag als je geluk hebt. Als je het mij vraagt de ideale bestemming  binnen Europa en dat op nog geen 3 uur vliegen.

In dit blog geef ik je al mijn tips waar we verbleven en welke uitstapjes je kunt doen. Geloof me je komt tijd te kort, want in de Algarve is nog zoveel te ontdekken. Eén voordeel in de winter, het is er niet zo druk en te warm. Dus geen massa toeristen in de populaire dorpjes en voor je gevoel heb je vaak het strand bijna helemaal voor je zelf.

Emma bij Alvor Beach, Praia dos Tres Irmaos

Casa da Artista, BOAZ Rentals

Via BOAZ Rentals kwam ik een heel mooi townhouse tegen in een klein wit Portugees dorpje Estombar genaamd, 45 minuten rijden ten westen van Faro. Wie mij volgt op Instagram heeft de hometour al gezien en toen ik de foto’s zag van het interieur wist ik direct dat ik mij thuis ging voelen tijdens deze wintervakantie hier in Portugal.

Casa da Artista, Estombar

Slaapkamer 1

Badkamer 1

Woonkamer

Eetkamer

Keuken

Slaapkamer 2

Naast de warme inrichting en het gezellige interieur wat mij enorm aansprak, was de grootste verrassing van het huis toch wel de tuin.

De kinderen waren helemaal blij met het kleine zwembad en ik blij verrast met de citroenboom. De tuin van Casa da Artista is echt een cadeautje. Je kunt er heerlijk zitten in de zon en dat in hartje winter. Aanrader dus!

Zwembad Casa da Artista

Nieuwjaarsduik

Overdekt terras

Flexwerken in de buitenlucht

Eigen Citroenboom

Estombar, wit Portugees dorpje

Hier gaan wij ons de komende 3 weken wel thuis voelen dacht ik direct en de tijd is inderdaad voorbij gevlogen. Als je hier voor het eerste aankomt moet je eerst wel wennen aan de smalle en steile straatjes, maar bovenaan de straat is een pleintje waar je je auto meestal wel neer kunt zetten of onderaan, maar Vincent zette hem gewoon altijd voor de deur neer.

Leuk om te weten als je kleine kinderen hebt is dat het dorpje helemaal beneden (5 minuten lopen) een hele leuke speeltuin heeft met een zogenaamde Portugese cafetaria “Jardim“, waar je onder andere voor €1 koffie kunt halen en voor €2 verse soep. Vaak gingen Vincent en ik even in het zonnetje zitten op het terras terwijl de kinderen zich vermaakten, want deze plek is voor veel gezinnen een populaire plek met een hele mooie speelplaats.

Witte kerk van Estombar

Verborgen Parel in Estombar

In Estombar zelf vind je vlak bij de kerk een heel lekker lokaal restaurantje “O Charneco” genaamd met hele bijzondere streekproducten. Het is een verborgen parel in een klein straatje op 2 minuten lopen van Casa da Artista.

Met meer dan 4.000 likes op hun Facebook pagina en een maximale score zijn ze enorm populair onder de lokale bevolking en het is dan ook zeker een aanrader om een keer aan te schuiven. Openingstijden in de winter periode zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 18:30.

Restaurant “O Charneco”

Een van de specialiteiten van het huis

Tips en uitjes in de omgeving

Hieronder deel ik je de leukste tips die ik heb gedaan tijdens ons verblijf en check vooral ook even mijn Stories onder het kopje “Portugal” voor de leuke bijbehorende video’s op mijn Instagram Account @diaryofkasia.

1. Fietstocht in de duinen van Alvor

Bij Tik Tak Bike Tour in Alvor hebben we met onze vrienden (elektrische) fietsen gehuurd. De oudste kindjes achterop in een zitje en de jongste kids in een karretje. Dolle pret (zie Insta Stories) was het en ook zo mooi! Echt veel hebben we die dag niet gefietst, want we stopten elke keer om te genieten van het mooie uitzicht of om de verlaten stranden te ontdekken.

Vuurtoren Alvor

Meer van Alvor

De boardwalk bij Alvor is ook heel mooi om overheen te fietsten en uiteindelijk hebben we een lunchstop gedaan bij het strand van hieronder “Praia dos Tres Irmaos“. Ook wel het strand van de “Drie Broeders” genaamd door de 3 staande rotsblokken in zee.

Praia dos Tres Irmaos

2. Winkelen en uiteten gaan in Lagos

In het westen van de Algarve ligt Lagos, het is een authentiek stadje aan zee met een rijke historie. Je kunt er heerlijk eten bij de verschillende restaurantjes of lekker door de kleine straatjes struinen.

Lagos Center

3. Met de trein richting Lagos of naar Faro

Vanuit Estombar kun je het boemeltreintje pakken richting Faro (westen) of helemaal naar de oosten van de Algarve voorbij Faro helemaal langs de kust. Let op, de trein stopt niet altijd in het centrum van de plaats waar je naar toe wilt.

In Ferragudo waar wij naar toe wilden gaan, moest je nog een heel eind lopen naar de gezellige terrasjes, maar ten oosten van Faro stopt hij weer wel in de plaatsen zelf. Goed om te weten dus en altijd van te voren even navragen.

Treinstation van Estombar

4. Vis restaurant “Casa Do Rio”

Op 5 minuten rijden van ons townhouse in Estombar vonden we deze verborgen schat, Restaurant Casa do Rio aan de Arade Rivier. Ze hebben een voortreffelijke kaart voor een betaalbare prijs.

Je kunt zelf de vers gevangen vis uitzoeken waarbij zeebaars direct uit de omgeving wordt gevangen. Check in de winter hun openingstijden en ga vooral aan het einde van de middag wanneer de zon op het terras schijnt.

Restaurant Casa do Rio

5. Chillen bij Club Nau, strand van Ferragudo

Per toeval kwamen we hier omdat Nederlandse vrienden van ons in Ferragudo wonen. Voor de kindjes een enorme hit, omdat er direct op het strand een speeltuin zit en voor ons ideaal met de voetjes in het zand genieten van de lay-back sfeer en de lekkere en gevarieerde kaart.

6. Westkust, Praia da Bordera

Als je een bezoek brengt aan de Algarve dan mag een bezoek aan de westkust niet ontbreken. De rit naar het westen is ontzettend mooi, waarin verschillende landschappen zich afwisselen. Het ene moment rij je door een groen heuvellandschap met ontelbaar gele bloempjes en een andere moment heb je het gevoel dat je door Zuid-Afrika rijdt door de variatie in vegetatie en hoogte verschillen.

Aangekomen bij de Atlantische oceaan stopten we als eerste bij “Praia do Bordeira“. In de verte hoorden we de golven van de Atlantische oceaan al met veel geweld beuken op de rotsen. Het was een kleine klim naar boven via de houten baordwalk, maar eenmaal aangekomen was het uitzicht adembenemend mooi.

Zandduinen van Praia do Bordeira

Boardwalk “Praia do Bordeira”

Atlantische oceaan bij Praia do Bordeira

Afscheid nemen van Casa da Artista

De eerste 3 weken van ons verblijf hier in Portugal zijn voorbij gevlogen. Gelukkig blijven we nog langer in de Algarve en hadden we ons geen betere start kunnen wensen dan hier in Casa da Artista.

We mochten proeven van het Portugese leven onder de zon in hartje winter, in een omgeving vol fruitbomen en waar voor je gevoel de tijd even stil staat. Waar de klokkentoren van de dorpskerk ieder uur het ritme van de dag slaat. Het was een heerlijk verblijf waar we nog vaak op terug zullen kijken en waar we als gezin mooie herinneringen hebben gemaakt.

Verse citroenen uit eigen tuin

Casa da Artista, Estombar

Share This Story

vakantie Portugal

You May Also Like