De Azoren in een notendop

Miradouro Da Ponta Do Sossego by Francis Larrede

Ik heb mijn armen gespreid, ik heb mijn ogen dicht en voel een zonnestraal door de wolken breken. Een lichtstraal warmt mijn gezicht. Donkere wolken pakken samen en verdringen de zon. Met mijn vingertoppen voel ik de wind langs mij heen waaien. Ik sta bovenop een klif op een eiland midden in de Atlantische Oceaan.

In de verte hoor ik de golven op de rotsen breken. Ik ruik de frisheid van de natuur. En dan open ik mijn ogen. Mijn blik dwaalt af naar beneden. Een schouwspel van natuurkrachten die zich in de afgelopen decennia hebben gevormd ontvouwt zich onder mij. Ik kijk uit over de oneindigheid van de oceaan. 

IMG_3448

De Atlantische oceaan

Met TUI naar de Azoren

Afgelopen week stond Stylish Travel Tips helemaal in het teken van de Azoren. Het begon allemaal met een bliksem bezoek aan dit bijzondere eilanden archipel midden in de Atlantische Oceaan. En natuurlijk vloog ik met TUI want sinds kort bieden zij als enige Europese charter maatschappij naast São Miguel en Terceira nu ook Pico aan.

Super handig en praktisch want nu kun je dus rechtstreeks met TUIfly in 4 uur naar de Azoren vliegen. Ik zeg top! Voordat ik naar de Azoren vertrok heb ik als reisblogger de nodige research gedaan om mij alvast in te lezen. Ik vind dit het allerleukst om alvast in de stemming te komen. Als je aan de Azoren denkt denk je wellicht aan natuur en dat klopt ook helemaal, maar de Azoren hebben ook zoveel meer te bieden!

Azoren Portugal.jpg

Dolfijnen en walvis spotten op de Azoren

Wat je nog niet wist over de Azoren

Wist je dat de hoogste berg van heel Portugal op het eiland Pico staat? En wist je dat de Azoren op een plek midden in de Atlantische oceaan liggen waaronder 3 aardcontinenten samen komen? En wist je ook dat de walvissen jaarlijks op hun doorreis van de Noordpool naar de Zuidpool een bezoekje brengen aan de Azoren?

Jaarlijks zwemmen walvissen helemaal van de Noordpool naar de Zuidpool en weer terug. Tijdens deze tocht komen ze altijd even langs de Azoren. Je kunt ze hierbij in hun natuurlijke omgeving bewonderen.

Dit allemaal heb ik mogen ervaren toen ik er zelf was en ja ik heb die walvissen ook gezien. Fantastisch! Alleen daarom al moet je een keer naar de Azoren toe want deze eilanden met haar indrukwekkende natuur hebben mijn hart gestolen.

 

Het grootste eiland São Miguel

Het grootste eiland van de Azoren is São Miguel. Dit is tevens het meest populaire eiland van het archipel. Op São Miguel vind je prachtige uitzichten, kronkelende kustwegen, en vulkanische kraters. Ik kan het landschap het beste omschrijven als een eiland met de klifkusten van Ierland, het vulkanische kraterlandschap van Hawaii waartussen idyllische verscholen dorpjes liggen. De schattige wit gestucte huisjes zijn vroeger door de Normandiërs gebouwd.

Sao Miguel Portugal.jpg

In Normandische stijl gebouwde huizen

Kratermeer Sete Cidades

Het azuur blauw groene kratermeer werkt als een magneet op me. Ik probeer alles op mij in te laten werken want het uitzicht is overweldigend. Daar zit ik dan, aan de rand van dit natuurverschijnsel. De schoonheid van de natuur overdondert me, het heeft een enorme impact op me. Het wakkert een diep respect voor de natuur aan.

Het kratermeer Sete Cidades is een must om te bezoeken en kun je niet missen tijdens je bezoek aan São Miguel. Het bestaat uit 2 meren, de een is blauw en de andere is groen, wat een optische illusie schijnt te zijn.

Een uniek verschijnsel wat je het beste bij mooi weer kunt aanschouwen, maar op de Azoren bepaalt de natuur het ritme van de dag waarbij zon en wolken elkaar in rap tempo afwisselen.

IMG_3285

Het kratermeer Sete Cidades

Faial

Faial wordt ook wel het blauwe eiland genoemd. Vooral in de zomer zie je overal blauwe velden met hortensia’s in verschillende kleuren blauw, zo mooi! Faial vormt samen met de eilanden São Jorge en Pico de “ilhas do triângulo” ook wel de Azoren driehoek genoemd. Het is niet zo’n heel groot eiland maar des te leuker om het te combineren met de overige eilanden. Pico zie je al aan de overkant liggen en kun je per boot bereiken.

Faial

Overal zie je blauwe hortensia’s

Pico

Op Pico ligt de hoogste berg van Portugal, maar eigenlijk is het een vulkaan. Ik was meteen nieuwsgierig naar Pico want ik vind het zo’n mooie naam voor een eiland midden in de Atlantische oceaan. Het is na São Miguel het grootste eiland van de Azoren en meer uitgestrekt en minder bevolkt.

Het landschap is ook niet te vergelijken met de andere eilanden, want de vulkaan Pico domineert op dit eiland. De zwarte lavagrond is erg vruchtbaar en geeft een mooi contrast met het groen van varens en wijngaarden.

De wijngaarden bestaan uit duizenden kleine rechthoekjes land, ommuurd door lava stenen. Ze worden door hun vorm ook wel koekjesvelden genoemd door de  plaatselijke bevolking. In het Portugees “terras de biscoito”.

Bekend op Pico is natuurlijk de rode molen waarbij je bij mooi weer de vulkaan op de achtergrond ziet. Helaas niet toen wij er waren, maar vanaf de molen heb je een mooi uitzicht over de wijngaarden.

De rode molen van Pico

Tot slot

Het was een unieke ervaring om deze eilanden archipel midden in de Atlantische oceaan te bezoeken. Wat ik al eerder aangaf, het landschap is een combinatie tussen meerdere mooie plekjes die je op deze wereld kunt vinden. Niet altijd makkelijk om te omschrijven, het is vooral een gevoel dat je alleen zelf kunt ervaren.

Het is een gevoel van rust, ultieme vrijheid, natuur en gastronomie wat deze eilanden zo bijzonder maakt. Des te meer redenen om de Azoren zelf een keer te bezoeken, want het is een bezoek meer dan waard!

Azoren-TUI 008kl

 

Discover your smile

Ik heb genoten van mijn korte trip naar de Azoren met TUI. De natuur heeft diepe indruk op mij gemaakt, de mensen hebben mijn hart gestolen en het eten is er om je vingers bij af te likken zo lekker allemaal. De lokale wijnen zijn fantastisch en in de authentieke restaurantjes ga je even terug in de tijd.

De tijd waarin mensen genieten van elkaars gezelschap, verhalen van vroeger delen uit de tijd van de walvisvaart. En terwijl je geniet van de lokale delicatessen proost je op het leven, en in het bijzonder op dit uitzonderlijk mooie paradijs “de Azoren”. Ik kom zeker nog een keer terug, maar dan voor langer. Adeus!

Azoren-TUI 183kl

See you next time!

Bonus Video

Nieuwsgierig hoe het eraan toe ging achter de schermen? Van het zonnige Lissabon richting de Atlantische oceaan om gedropt te worden in het natuurverschijnsel wat de Azoren heet. Letterlijk met je hoofd in de wolken, walvissen en dolfijnen gespot en heerlijk gegeten. Wat hebben we genoten!

You May Also Like