Overwinteren in de Algarve met schoolgaande kinderen

Voordat Vincent en ik kinderen kregen zaten we vaker een paar maand per jaar voor langere tijd in het buitenland en leefden we een internationaal digital nomad bestaan. Ik was voornamelijk aan het werk voor mijn eigen website Stylish Travel Tips en Vincent werkte toen al aan zijn internationale projecten. Het was een mooi en vrij leven waarin we zelf konden bepalen waar we naar toe gingen en voor hoe lang. Zelfs toen ik zwanger was van onze oudste zaten we voor langere tijd in Azië en droomden we stiekem van een rondreizend bestaan met een kleine baby.

Hoe ironisch zag ons leven eruit toen Sofie geboren werd (huilbaby) en wij opeens werden geconfronteerd met het fenomeen rust, reinheid en regelmaat. Ons huis werd onze vaste thuisbasis en na 2 jaar kreeg Sofie een zusje en daarmee was ons gezinnetje compleet 🙂

Gelukkig kwam er weer wat meer ruimte na de babytijd van Emma en konden we weer verre reizen maken. Sinds eind 2020 wonen en werken we elke winter een paar maanden in het buitenland en gaan onze kinderen daar tijdelijk naar school. Na 2 winters Curaçao verbleven we afgelopen winter voor 3 maanden in Portugal en om precies te zijn in de Algarve.

In dit blog neem ik je mee waar we precies verbleven voor langere tijd, naar welke school onze dochters gingen en hoe je leven eruit ziet als je voor langere tijd met leerplichtige kinderen naar het buitenland gaat. Elke keer is het voor ons een groot avontuur waar we niet alleen als gezinnetje mooie herinneringen aan over houden, maar waar we ook zien hoe de kindjes zich op een positieve manier ontwikkelen en zich internationaal makkelijk en vrij daarin bewegen.

Carvoeiro Portugal

Waar verbleven we in de Algarve?

We hebben voor bijna 2 maanden een appartement op de klif gehuurd bij Casa Stars met direct uitzicht op de Atlantische Oceaan en op het strand van Carvoeiro. Dit was een mooie uitvalsbasis omdat onze kinderen in Silves (20 minuutjes) rijden naar school gingen en wij het liefst aan zee en dicht bij het strand wilden wonen. We vonden het een heel fijn appartement om voor langere tijd te kunnen overwinteren ook omdat het internet goed was, wel zo handig als je remote moet werken 😉

Ik kwam met Casa Stars via Instagram (@CasaStarsCarvoeiro) in contact en was direct verkocht toen ik de foto’s van het appartement zag. De eigenaren zijn Nederlands en wonen ook nabij Carvoeiro, wat het contact makkelijk maakte. Wekelijks werd het appartement van top tot teen helemaal schoon gemaakt en het was oprecht een feestje om hier te mogen wonen. Kijk zelf maar hieronder naar de foto’s van het interieur en inrichting.

Casa Stars Carvoeiro

Wauw, dit uitzicht!

Woonkamer Casa Stars

Eetkamer Casa Stars

Keuken Casa Stars

Trap naar 1e verdieping

Master bedroom

Master Bedroom met Ensuite Badkamer

Uitzicht Master bedroom

2e slaapkamer met ensuite badkamer

Terras 2e slaapkamer

Terras met uitzicht op Praia do Carvoeiro

Warm welkom @CasaStarsCarvoeiro

Carvoeiro, Portugees vissersdorp in de Algarve

Carvoeiro is een pittoresk van oudsher vissersdorp en een echte hotspot in de zomer. Wij vonden het er heerlijk om er de winter te zitten, omdat het dan niet te druk is en je je tussen de lokale bevolking begeeft. Zo gingen we een paar keer per week koffie drinken bij de lokale bakker “Fábrica Velha” voor heerlijke koffie (Galao) en de lekkerste portugese nata’s, want die moet je geproefd hebben!

Rotsformaties Carvoeiro

Het strand “Praia do Carvoeiro” ligt prachtig beschut in de baai omringt door rotsformaties en je kunt er elke avond de zon onder zien gaan wat weer prachtige plaatjes oplevert. Op nog geen 50 meter van ons appartement vind je de beroemde houten boardwalk van Carvoeiro. Elke avond liepen we wel een rondje om de zon onder te zien gaan en te genieten van de sterrenhemel terwijl de golven zich onder je tegen de rotsen beuken.

Casa Stars hoog op de klif

Praia do Carvoeiro

Elke dag spelen op het strand

Zonsondergang Casa Stars (winter)

Mooiste stranden van de Algarve

1. Praia de Marinha

Als je Googelt op mooiste stranden van de Algarve dan kom je al snel bij “Praia de Marinha” uit en mocht dat net op 12 minuten rijden zijn van ons huis. Het klopt inderdaad, het uitzicht is adembenemend mooi en het strand breed en uitgestrekt.

Niets voor niets was het vanaf dag 1 hét favoriete strand van onze kids waar we zoveel mooie stranddagen hebben beleefd en dat in hartje winter! Zie ook mijn video stories op mijn IG account @diaryofkasia onder het kopje Algarve.

Uitzicht Praia de Marinha

Praia da Marinha

2. Praiha do Carvalho

Nog dichter bij huis vind je dit geweldige strandje Praiha do Carvalho dat je alleen kunt bereiken via een lange trap naar beneden om vervolgens via de achterkant van de rots door een tunnel te lopen die precies uit komt op het strand. We vonden vooral de afwisseling heel leuk tussen de verschillende strandjes en dat je zelfs in hartje winter in Portugal dit soort ultieme warme stranddagen kunt beleven. Dat is toch geweldig en dat in Zuid-Europa!

Op zoek naar de ingang

Strand van Praia do Carvalho

Start van de lente Praia do Carvalho

Zo kom je uit bij Praiha do Carvalho

3. Praia do Vale de Centeanes

Nog dichter bij huis ligt ten oosten van Carvoeiro dit leuke strand met fijne beach bar restaurant “O Stop”. Leuk om te weten, toen wij er waren was het strand van de afgelopen tijd door de stroming compleet weg gevaagd en alleen toegankelijk via de rotsen in plaats van het originele voetpad.

Wat blijkt, de stranden veranderen steeds doordat de zee heel veel zand terug meeneemt in zee of juist weer voor nieuwe aanvoer zorgt, wat weer tot verschillende hoogteverschillen leidt en waardoor er opeens complete rotsblokken tevoorschijn komen.

Praia do Vale de Centeanes

Grotten tour Carvoeiro

Ik wist dat de Algarve prachtige stranden had met een geweldige rotsachtige kustlijn, maar ik moet toegeven dat het ons echt heeft verrast hoe mooi de natuur hier is aan zee en hoeveel er te beleven valt. Het was onze wens om veel buiten te kunnen zijn deze winter en dat is gelukt, want bijna dagelijks scheen de zon deze winter in Portugal.

Wat vooral heel leuk om te doen is met kleine kinderen is het bezichtigen van de vele grotten die in de rotsen zijn gevormd. Alleen al op loopafstand van ons huis was er genoeg te beleven en voor de kinderen was het altijd een groot avontuur. Pas wel goed op met kleine kinderen en hou ze goed vast, want niet overal heb je beschermhekken staan.

Grutas do Algar Seco

Prachtig zonsondergang bij Algar Seco

Pic made by @moraremportugaldicas Boat trip tour by Santa Bernarda

Leerplichtige kinderen in het buitenland naar school

Heel veel mensen weten niet dat wanneer je een leerplichtig kind hebt je nog steeds voor langere tijd naar het buitenland kunt gaan, mits je kind daar naar school gaat en ook officieel ingeschreven staat. Dit mag gewoon bij wet en hier zal de school ook altijd toestemming voor moeten geven.

Wij hebben de school van Sofie vooraf geïnformeerd over onze werk plannen in het buitenland en dat we een geschikte school voor haar hadden gevonden. Onze school reageerde heel enthousiast en kon dit alleen maar toejuichen, dus laat je vooral niet uit het veld slaan als je dit ook een keer wilt doen, want voor de ontwikkeling van het kind is het alleen maar heel goed.

De grootste angst voor ouders die ik te horen krijg is dat ze denken dat het niet mag. Wel dus, mits je kind in het buitenland naar school gaat en daar ook ingeschreven staat. Als tweede argument hoor ik vaak dat ze bang zijn dat de kinderen hun vriendjes en vriendinnetjes heel erg gaan missen als ze naar het buitenland gaan.

Sofie en haar vriendinnetje Ellis

Uit eigen ervaring weten we inmiddels nadat we dit 3 keer voor langere tijd hebben gedaan dat kinderen heel erg in het NU leven, ontzettend flexibel zijn en dit als een groot avontuur ervaren! Ook wij vinden het elke keer spannend hoe ze het gaan ervaren, maar zodra we weer weg gaan na 3 maanden valt het afscheid vaak zwaar, omdat we zien dat de kindjes het altijd ontzettend naar hun zin hebben gehad en ook een band hebben opgebouwd met nieuwe vriendjes en natuurlijk de juffen op school.

We worden er zelf altijd een beetje emotioneel van haha, maar zodra ze weer thuis zijn passen ze zich weer net zo makkelijk aan in het normale leven en dan lijkt het net of ze helemaal niet weg zijn geweest. Zo apart is dat altijd en leuk om te zien.

Je hoeft je dan ook zeker hier geen zorgen om te maken. Als je het maar wilt en niet teveel beren op de weg ziet, dan zou ik zeker voor deze ervaring gaan, want kinderen leren er ontzettend veel van en als gezinnetjes spaar je alleen maar hele mooie herinneringen om nooit meer te vergeten.

Kasteelstadje Silves

Nederlands Onderwijs Algarve Portugal, NOAP te Silves

Vrienden van ons die we hebben leren kennen in Curaçao en toevallig nu ook hier voor langere tijd in de Algarve zijn attendeerden ons op een klein Nederlandstalig schooltje in Silves genaamd NOAP. Zij volgen het Nederlands curriculum en nemen ook de officiële Cito toetsen af. In de klasjes zitten op dit moment niet meer dan 10 kindjes, maar daardoor krijgen de kinderen wel heel veel aandacht.

Elke week krijgen de kleinste kindjes spelenderwijs Portugese les, wat weer heel goed is voor hun taal ontwikkeling. Ik vond de school erg knus en gemoedelijk en de kindjes waren dol op de juffen en Nederlandse stagiaires. Ook leuk zijn de verschillende creatieve themaweken die ze organiseren. Zo zijn in de periode dat we er waren een keer met de hele school op excursie geweest naar het museum van het kasteel, wat weer terug kwam in het thema over de oudheid.

Stagiaires Naomi en Lotte

Vanaf september gaat NOAP verhuizen naar een nieuwe en grotere locatie buiten de stad en vanaf dan is het alleen maar mogelijk om een semester of een heel schooljaar af te nemen.  Als je net zoals wij de kindjes tijdelijk voor 3 maanden naar school wilt laten gaan dan is de Internationale school “Nobel” in Lagoa ook een mooi alternatief.

Het kasteel van Silves

Tot slot

Wil je ook een keer bij Casa Stars verblijven voor langere tijd of gewoon voor een week of twee in de zomervakantie? Klik kan hier op de link van Elite Rentals voor beschikbaarheid, maar je kunt ook rechtstreeks met de eigenaren contact opnemen via hun IG of FB account. Als je net zoals wij voor langere tijd wilt overwinteren, laat het mij vooral even weten want ik kan je deze plek van harte aanbevelen 🙂

Casa Stars, achter me bovenaan op de klif

Na bijna 8 weken zit onze tijd er hier op. We kunnen het bijna niet bevatten dat de tijd zo snel voorbij is gegaan. Portugal wat ben je mooi en wat was het fijn om zoveel buiten te zijn omringt door zoveel natuurschoon.

Terwijl de lente definitief zijn intrede heeft gedaan en de temperaturen stijgen neemt Vincent nog een biertje ter afsluiting. Even een besef momentje hoe mooi het hier is geweest en oh zo dankbaar dat we dit als gezinnetje hebben gedaan.

Cheers to the good life!

Voor de laatste keer loop ik ons vaste rondje op de boardwalk en werp ik voor de allerlaatste keer mijn blik op de Atlantische Oceaan die oneindig lijkt. Wat was je mooi Carvoeiro, bedankt voor alle mooie herinneringen denk ik, en tot de volgende keer!

Boardwalk Carvoeiro

Share This Story

vakantie Portugal

You May Also Like