Het bergeiland Pico

Foto by Robert van der Schoot

Natuurliefhebbers kunnen hun rondje eilandhoppen op de Azoren beperken tot Pico, want dit eiland heeft het eigenlijk allemaal. Het jongste eiland van de Azoren lijkt klein, maar is in outdoor mogelijkheden meer dan groots.

Pico is van vulkanische oorsprong en dat zie je direct. Als je vanaf de luchthaven richting de bewoonde wereld rijdt is dat goed te zien. Zwarte lavastenen steken af tegen het felle groen van verschillende soorten planten, bloemen en wijnranken. Dit bijzondere eiland in de Atlantische Oceaan moet je een keer bezocht hebben, en dit zijn de redenen waarom.

De ligging

Met een oppervlakte van 448 km2 is Pico na Sao Miguel het op één na grootste eiland van de Azoren. Hier bevindt zich de 2.351 m hoge Pico, de hoogste berg van Portugal. Vandaar ook de naam van het eiland waarnaar het vernoemd is. Pico dat ook wel het Bergeiland wordt genoemd, behoort tot de “Azoren driehoek”. Dit zijn de drie meest zuidelijk gelegen eilanden van de centrale eilandengroep van de Azoren.

De wijnen

Het droge warme klimaat en de rijke lavabodem, hebben gezorgd voor het groeiende succes van de wijnbouw. De Verdelho druivensoort is hier favoriet. De Verdelho wijn die naar andere Europese landen en naar Amerika wordt geëxporteerd, was vroeger al aan het hof van de Russische tsaren erg geliefd.

Madalena is één van de grootste plaatsen op het eiland. Deze stad is tevens een ideaal startpunt om de wijnproductie van het eiland Pico te verkennen. Rondom deze plaats vind je een uitgestrekt landschap van wijngaarden. In 2004 zijn deze wijngaarden erkend door UNESCO en op de Werelderfgoed lijst gezet.

De wijngaarden bestaan uit duizenden kleine rechthoekjes land, die door de plaatselijke bevolking “lajidos” of “terras de biscoito” (koekjesvelden) worden genoemd. De wijngaarden zijn veelal ommuurd met opgestapelde lavastenen om de wijnranken te beschermen tegen de wind en het zeewater.

De vulkaan Pico

De immense vulkaankegel van de berg Pico (lees de op twee na grootste vulkaan van de Atlantische Oceaan) domineert het landschap op het eiland. De vulkaan Pico is 2.351 meter hoog. De top is vaak in wolken gehuld. Het is niet alleen de hoogste berg van de Azoren maar ook van heel Portugal!

De krater van de vulkaan heeft een diameter van 700 meter en is 30 meter diep. Het is dus een flinke uitdaging om de vulkaan te beklimmen. Een tocht naar de top, een rondje om de krater en de afdaling neemt over het algemeen 7 uur in beslag. Het brengt je dan wel op de allermooiste plekjes.

Vergeet onderweg niet te stoppen bij de Gruta das Torres. Dit is één van de grootste lavatunnels ter wereld die toegankelijk is voor het publiek. De vijf kilometer lange grot is bedekt met verschillende soorten uit lava gevormde rotsformaties.

Vulkaan Pico

Vulkaan Pico

De reuzen van de oceaan 

Het eiland Pico is tevens een ideale uitvalsbasis om te gaan duiken met mobulas (familie van de roggen), blauwe haaien en mako haaien. Je kunt ook tussen wilde dolfijnen zwemmen of walvissen spotten. Op Pico kan het allemaal.

Bezoek van de dolfijnen

Dolfijnen spotten op de Azoren

Cultuur en architectuur

Net zoals op de andere eilanden van de Azoren bestaat het architectonisch erfgoed vooral uit kerken, kapellen en in Normandische stijl gebouwde huizen. Als je van cultuur houdt dan kun je een bezoek brengen aan het Museu do Pico wat uit drie afzonderlijke delen bestaat.

De overige musea zijn het “Museu dos Baleeiros” (Walvisvaardersmuseum) in Lajes, het “Museu da Indústria Baleeira” (Museum voor de walvisvaartindustrie) in São Roque en het wijnmuseum “Museu do Vinho” in Madalena. Hier kom je meer te weten over de belangrijke periodes uit de geschiedenis van Pico.

Het Museu do Vinho is gehuisvest in een oud klooster. Wat je niet mag missen is een bezoek aan de wijngaarden. Hier kun je ook de lokale wijn proeven en in september kun je zelfs deelnemen aan de druivenoogst.

De rode molen op Pico

Het gastronomische erfgoed

Het eiland Pico heeft naast de natuurlijke rijkdom ook een heerlijke gastronomisch keuken. De hoofdingrediënten zijn vis, zeevruchten en lokale producten. Beroemd zijn de “caldeiradas” (visstoofpotjes), “polvo guisado com vinho de cheiro” (in wijn gestoofde octopus), en allerlei vissoepen. Het eten is hier niet duur, net zoals in de rest van Portugal. Andere bekende producten zijn de vuurrode vijgen, honing en de kaas “Queijo do Pico”. Deze kaas gemaakt van koeienmelk smelt op je tong, zo zacht! Goed om te weten, elk eiland heeft zijn eigen kaas soort. Bijna al het eten wordt bereid met eigen streekproducten en dat proef je.

Dus neem plaats in een van de gezellige restaurantjes en eet mee met de locals. Tip ga eten bij restaurant Marisqueira Ancoradouro (heerlijke vis gerechten) of ontdek de overige restaurantjes in het stadje Madalena. Geniet van de lokale delicatessen en proost op dit uitzonderlijk mooie paradijs van de Azoren!

Hoe is Pico het eenvoudigst te bereiken?

Er zijn verschillende rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. TUI (voorheen ArkeFly) vliegt deze zomer op maandag rechtstreeks naar Pico. Je kunt met TUIfly ook rechtstreeks naar het grootste eiland São Miguel vliegen en vanuit daar een binnenlandse vlucht nemen (met de maatschappij SATA International) welke ongeveer 50 minuten duurt. Tussen de eilanden Pico, Faial en São Jorge vaart alleen een kleine passagiersboot een paar keer per dag heen en terug. Deze verbinding neemt ongeveer 30 à 60 minuten in beslag. Ideaal dus om eiland te hoppen.

You May Also Like