Faial, het kleine “blauwe” eiland

City of Horta [Azoresphotos.visitazores.com by José António]

Faial behoort tot de centrale eilandengroep van de Azoren en vormt samen met de eilanden São Jorge en Pico de “ilhas do triângulo” (de Azoren driehoek). Faial is een klein eiland van slechts 21 km lang en maximaal 14 km breed.

Het eiland zou zijn naam te danken hebben aan de vele beuken bomen (in het Portugees faias) die hier voorkomen. Overal waar je komt op het eiland Faial, zie je velden met hortensia’s in verschillende kleuren blauw. Daarom wordt Faial ook wel het “blauwe” eiland genoemd. 

Faial Portugal.jpg

Faial

De schoonheid van Horta

Vanaf de 17e eeuw maakte Faial een flinke ontwikkeling door. Dankzij de gunstige geografische ligging werd het een veilige haven tussen Europa en Amerika en een belangrijke handelsnederzetting. In recentere tijden was de zeehaven in Horta een belangrijke tussenstop voor Transatlantische schepen.

Vandaag de dag liggen in de haven van Horta velen Internationale jachten. Je moet zeker een kijkje nemen bij de  boeiende havenmuur vol schilderingen van talloze scheepslieden. Het is namelijk een traditie in Horta, dat zeelieden hier een kunstwerk achterlaten voordat ze hun tocht voortzetten. Dit zou geluk brengen op hun reis.

Horta Faial photo

by Giåm

Wie vanaf de kade over de stad Horta uitkijkt, zal verrast zijn over de romantische uitstraling en de indrukwekkende architectuur van het plaatsje. Majestueuze barokke kerkgevels bepalen grotendeels het beeld. Net als de 18e en 19e eeuwse woonhuizen met hun royaal versierde balkons.

Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar en zijn dus gemakkelijk te bezoeken. En ze zijn het absoluut waard om te bewonderen. Bijvoorbeeld de Sao Salvador (1680), Sao Francisco (1696) en de Nossa Senhora do Carmo uit de 18e eeuw met hun mooie ‘azulejos’ (keramieken tegels), gulden houtsnijwerk en met zilver en ivoor bedekte meubels.

De ruige kust van het noorden

De Noordkust biedt een serie fantastische panoramische uitzichten. Deze kant van het eiland is vanaf Horta toegankelijk via de weg die rondom het eiland loopt. Ga langs het mooie strand Praia do Almoxarife richting het dorp Pedro Miguel. Als je de weg verder anti-klokwijs volgt, kom je bij het strand Praia do Norte. Hier in de buurt zijn de fantastische contrasten tussen de zwarte lavavelden en de rijke groene planten in Fajã da Praia en Norte Pequeno te bewonderen. 

Horse rides by Victor Hucke new

Paardrijden op het strand [Azoresphotos.visitazores.com by Victor Hucke]

 De indrukkende krater

De berg Cabeço Gordo, in het centrum van Faial, is met zijn 1.043 meter het hoogste punt van het eiland. Het is een prachtige, natuurlijke uitkijkpost vanwaar je op zonnige dagen alle eilanden van de driehoek kunt zien.

Niet ver hiervandaan ligt de enorme krater met de naame Caldeira. De krater heeft een doorsnede van wel 2 kilometer en een diepte van 500 meter. De krater is omringd door blauwe hortensia’s en vele andere weelderige struiken, waaronder ceders, beuken, varens en mossen.

Capelinhos vulkaan krater

Bezoek de ontspannende spa’s in het zuiden

De zuidelijke kust is prachtig. Het plaatsje Varadouro is een belangrijke badplaats, en beschikt over verschillende natuurlijke zwembaden die zich tussen de rotsen van vulkanische oorsprong hebben gevormd. Tevens biedt ze één van de mooiste uitzichten van Faial. In deze mooie baai bevindt zich de heuvel Morro do Castelo Branco met zijn zwarte rotspunten, wijngaarden en bloemen. 

Ondanks de beperkte omvang, zijn er dus op Faial talrijke hoogtepunten te vinden, van de hoge bergen in het centrum, de panoramische uitzichten aan de noordkust of de levendige stad Horta in het zuiden.

Faial by Floreesha kl

De kustlijn van Faial [Azoresphotos.visitazores.com by Floreesha]

Reizen naar het eiland Faial

Vanaf São Miguel zijn de andere eilanden het hele jaar door met een klein vliegtuig te bereiken. Tijdens de zomermaanden worden de eilanden ook verbonden met een veerdienst. Vanaf Lissabon is het ook mogelijk om direct naar Faial te vliegen. Sinds kort vliegt TUIFly nu ook op Pico. Ideaal want vanuit Pico neem je de boot en binnen 30 minuten sta je op Faial. Dit is een leuke manier om de eilanden per vliegtuig en per boot te bezoeken.

You May Also Like