Mexico, en het populaire schiereiland Yucatan!

Mexico is een populaire winterzon bestemming. Waarom? Omdat het naast het heerlijke klimaat, witte stranden en azuurblauwe zee, een geweldig cultureel achterland heeft met prachtige bezienswaardigheden. Daarnaast heeft Mexico een aantal van de mooiste stranden ter wereld, vooral langs de Caribische kust en de Pacifische kust. Niet voor niets staat deze bestemming hoog op ons lijstje om er 3 maanden te overwinteren.

Floor en haar gezin gingen ons al voor en waren 1,5 jaar op wereldreis toen ze aan het einde van hun reis neerstreken op het mooie schiereiland Yucatan. Ze delen hier hun ervaring over Isla Holbox, Playa del Carmen en Tulum. Het resultaat, een scala aan heerlijke vakantiefoto’s met hun beste tips! Wil je weten wat hun meest favoriete bestemming was? Lees dan vooral even verder.

Floor bij RIU Palace 5* Hotel Costa Mujeres

Wanneer zijn jullie begonnen met reizen en welke landen stonden op de planning?

Ik ben Floor en woon samen met mijn vriend Oscar en onze vijfjarige dochter Noor in Amsterdam. Reizen was altijd al geliefd toen we nog met z’n tweetjes waren en we hebben mooie reizen mogen maken. Dat heeft zich eigenlijk onverminderd doorgezet nadat we 1+1=3 waren geworden 🙂

Noor heeft zich vanaf het eerste moment ontpopt tot een echte wereldreiziger en vindt in een vliegtuig stappen net zo normaal als in de bus stappen. Ik ben blij dat we onze liefde voor reizen weer terug zien in Noor; de nieuwsgierigheid naar andere culturen, de interesse in geschiedenis en het ontdekken van nieuwe geuren en smaken.

Noor in Mexico

Het roer om: leven in vrijheid

In 2019 hebben wij het roer radicaal omgegooid en gekozen voor totale vrijheid en avontuur, ons plan was om voor 18 maanden de wereld in te trekken en de tijd die we hadden voordat Noor leerplichtig zou worden, optimaal te benutten en echte quality time met z’n drietjes door te brengen.

Dat betekende dat we ons werk en thuis vaarwel hebben gezegd voor die 18 maanden. We moesten over een hoge drempel stappen, maar het voelde bevrijdend toen we uiteindelijk de knoop doorgehakt hadden en we concrete plannen konden gaan maken.

Noor en Oscar in Merida, de hoofdstad van Yucatan

De ambities lagen hoog qua beoogde bestemmingen, maar door Corona hebben we helaas niet alles af kunnen vinken. We hadden graag alle continenten willen bezoeken in die 18 maanden, dat leek ons best realistisch. In 2018 hadden we al in 3 maanden een rondje om de wereld gereisd en dat was zo goed bevallen dat het nog steeds kriebelde in 2019.

Ons avontuur van 18 maanden is gestart in januari 2020 met als eerste bestemming Thailand. Na Thailand zijn we door Maleisië gereisd en hebben vervolgens lange tijd in Australië gewoond. Door de Corona restricties zijn we op bestemmingen beland, die in eerste instantie niet op onze lijst stonden. Maar uiteindelijk heeft ons dat juist op onverwacht prachtige plekken gebracht zoals o.a. Mexico.

Piramide Chichen Itza in Tinum

2. Wat heeft jullie het meest verrast aan Mexico en waarom?

De hele vibe was open, relaxed en vriendelijk. Het eten is heerlijk. De kleine dorpjes zijn charmant en een beetje dromerig, ook omdat er nauwelijks toeristen waren, de plaatjes kan je zo op een post-card zetten. Alles lijkt een beetje op slow-motion te gaan, geen stress, no rush. En daardoor zijn we toch wel een beetje verliefd geworden op Mexico.

Lunchen op Isla Holbox

De verhalen die we hoorden waren nogal uiteenlopend. Van heel positief tot alarmerend negatief qua veiligheid. Wij hebben bewust een veilig en rustig stuk van Mexico uitgekozen; Yucatan. Omdat we toch met een klein kind op reis waren en we niet echt zin hadden om constant op onze hoede te moeten zijn.

Witte stranden van Isla Holbox, Yucatan

We hebben ons nooit onveilig gevoeld en waren blij dat we op precies de juiste plekken zaten en de ontspannen way of life van Yucatan konden ervaren. En het waren vooral de momenten tussen de bestemmingen in, die ons hebben geraakt. Die mooie verlaten plekken, de kleine slaperige dorpjes en de vele cenotes die je onderweg tegenkomt, waar je een verfrissende duik kan nemen, het water is alleen echt ijskoud.

Cenote nabij Tinum

3. Hoe was het om daar naar toe te reizen ten tijde van Covid?

We kwamen uit Costa Rica en konden relatief makkelijk een vliegticket boeken van San Jose naar Cancun, we hoefden geen lange documenten in te vullen of een PCR test te doen. Inmiddels waren we wel wat gewend qua complicaties voor entry, maar reizen naar Mexico viel ons reuze mee en is ook altijd voor iedereen toegankelijk geweest.

Noor in Playa del Carmen

4. Wat was jullie route en op welke plekken zijn jullie geweest?

We zijn gearriveerd op Cancun en zijn vervolgens de eerste paar dagen op Isla Mujeres verbleven. We hebben Valladolid aangedaan en Chichen Itza. Zijn doorgereden naar Merida. En weer naar het oosten gereden om op Isla Holbox te belanden. Next stop was Playa del Carmen en als laatste hebben we Tulum bezocht om daarna via Cancun naar Florida verder te vliegen.

Riu Mujeres

5. Wat was jullie favoriete plek in Mexico en waarom?

Dan moet ik Isla Holbox zeggen; een prachtig tropisch mini-eilandje zonder auto’s. We hadden er niet echt een voorstelling van gemaakt en daardoor geen torenhoge verwachtingen. Dit kleine paradijsje had alles waar wij blij van worden; wit poederzand op het strand, blauw groene zee, ontspannen, artistieke en vriendelijke island vibe, goddelijke guacamole en esthetische beach clubs.

Chillen op het strand van Isla Holbox

Voor ons steekt Isla Holbox met hoofd en schouders boven Tulum uit. Het voelt down to earth én authentiek; wel de esthetiek in horeca concepten, maar dan zonder de misplaatste pretentie en de hype van Tulum.

Het tropische mini eiland Isla Holbox

Ik zou zeggen heel toegankelijk en een heel eigen way of life. Doordat er geen auto’s rijden voel je je alles behalve gehaast en kom je meteen in de island flow. Het strandzand is witter dan wit en alle straten zijn van fijn zand, qua plaatje een droom. Echter na een dag harde regen sta je wel tot je enkels in de modder als je ergens heen wilt lopen, maar dan ga je dus lekker op je blote voeten op pad.

Geen auto’s en of asfaltwegen op Isla Holbox

Je kan heerlijk wandelen door het dorp en langs het strand of een golf-cart taxi nemen als je even geen zin meer hebt om te lopen. Op elke hoek kan je genieten van een verfrissende cocktail en een gezellig praatje maken. Fijn dat de meeste locals Engels spraken, mijn Spaans is nogal non-existing en in andere delen van Mexico heb ik regelmatig met handen en voeten moeten communiceren, waar ik dan ook wel de charme van in zie. Note-to-myself: Neem een cursus Spaans.

Het grappige is dat ik nog nooit de tip heb gekregen; Holbox is een must-see. En zijn we daar per ongeluk beland, maar nu zou ik zeker stellen; ga zeker naar Holbox!

Vooral een romantische getaway, maar met een kind ook zeker een aanrader. Op Holbox voelden we ons thuis en zouden we graag nog een keer terug komen.

Met de Golf-Cart naar het strand

6. Waar verbleven jullie allemaal en wat was jullie favoriete hotel?

Wij hebben voornamelijk in hotels geslapen, maar ook wel eens een huis gehuurd. Heel uiteenlopend qua stijl en sfeer.

Ons eerste hotel in Mexico was Riu Palace Costa Mujeres, een 5 sterren all-inclusive en daar hebben we enorm genoten van de uitmuntende service, de vele zwembaden en de Kids Club. Heerlijk om de eerste paar dagen te acclimatiseren met een cocktail in je hand in het zwembad en Noor blij in de Kids Club. Dit heeft niet zoveel met authentiek Mexico te maken, maar het is wel zorgeloos genieten van zon, zee en strand. Hier hebben we kunnen ontspannen en kunnen genieten van het even niks doen.

Riu Palace Costa Mujeres

Voor een heel andere kleinschalige beleving kan ik Arkah in Akumal aanraden. Een charmante kleine community gerund door een stel (zij komt uit de US en hij uit Zwitserland). Smaakvol ingerichte lodges met een groot gedeeld zwembad. Wij hebben hier met veel plezier verbleven en genoten van de rust en de groene tuinen.

Arkah Akumal

Arkah Lodges in Akumal

7. Hoe lang raad je aan om in Mexico te verblijven?

Voor Mexico zou ik minimaal twee weken aanraden. Vooral als je meerdere plekken wilt bezoeken en ook even wilt bijkomen van de jetlag. Wij hebben 3 weken gedaan over ons rondje Yucatan. Merida is wel een uithoek om naartoe te rijden. Als je deze bestemming uit je route haalt, wordt het rondje een stuk compacter en is het goed te doen in twee weken.

Playa del Carmen

8. Kun je veel op de bonnefooi regelen of moet je alles van te voren reserveren?

Wij hebben alles prima last-minute geboekt, maar dat was wellicht ook door de Corona perikelen een mogelijkheid. Wij hebben gereisd in een uitzonderlijk rare tijd en het is lastig in te schatten hoe dat onder normale omstandigheden geweest zou zijn. Ik kan mij voorstellen dat in het hoogseizoen en na opheffing van Corona restricties het raadzaam is alles van tevoren te boeken.

Ik zou de Cancun hotel strip trouwens helemaal skippen en met gierende banden verder rijden, we zijn hier een paar dagen geweest en zijn nog net niet gillend weg gerend. Hier komen een bepaald slag Amerikanen feesten en de fijne vibe die we elders voelden was hier ver te zoeken. Redelijk vergane glorie, toeristisch op een vervelende manier en helaas weinig terug te zien van authentiek Mexico.

Cancun hotel strip

9. Hoe is de prijs / kwaliteit verhouding en het eten?

Dat is heel wisselend. In een klein dorpje kan je voortreffelijk eten voor een paar euro per persoon. Dan moet je denken aan een simpele taco en een soep. Echter zal je in Tulum snel het tienvoudige (en meer) neer moeten tellen voor hetzelfde gerecht, ook al ligt het dan wel op een mooi bordje en is het kunstig opgemaakt en zit je op een designer stoel…maar daar betaal je dus voor.

Mede door de vele Amerikaanse toeristen wordt er regelmatig verwacht dat je bovenop de additionele tax nog minimaal 20% tip geeft. Dus het kan dat er nog minimaal 30% bovenop je rekening komt. Dit wordt overigens niet toegepast in kleine restaurantjes in een verlaten dorp, maar vooral in hippe toeristische hotspots of plekken waar ze denken dat ze er mee weg komen.

Lekker eten in Playa del Carmen

10. Wat waren jullie favoriete tentjes en of hotspots?

 • Ser Casasandra, Holbox
  Esthetisch sfeervol design met een beach vibe. Je voelt je meteen thuis als je naar binnen loopt. Kan met gemak een mooie reportage van gemaakt worden in een elegant interieur magazine.
 • Aldea Kuka, Holbox
  Groots en helemaal in de sfeer van Holbox met veel natuurlijke kleuren en materialen.
 • Nomade Hotel, Tulum
  In restaurant Macondo waan je je in Marrakesh, op het strand vind je restaurant La Popular met een heel eigen typisch Tulum Beach sfeer.
 • Kunstwerk Daniel Popper
  In Tulum in word je begroet door deze torenhoge houten sculptuur van Daniel Popper waarbij de romp gevuld is met planten.
 • Raw Love Cafe, Tulum

Art Daniel Popper

Nieuwsgierig wat het achterland van Yucatan nog meer te bieden heeft? Klik dan hier voor mijn blog “Rondreis met kinderen door Mexico, Yucatan” voor een 8 daagse trip vanaf Playa de Carmen. Deze rondreis die je ook op je eigen houtje kunt doen neemt je mee langs de meest populaire steden en hotspots van het schiereiland Yucatan.

Cheers to the good life!

Share This Story

vakantie Mexico

You May Also Like