Walvis spotten op Cebu

De Filipijnen staan bekend om haar prachtige stranden, azuur blauwe zee en een land met de mooiste kustlijnen ter wereld. Wist je dat de Filipijnen uit meer dan 7.000 eilanden bestaan? Genoeg te ontdekken dus! Je vindt dit bijzondere archipel in Zuidoost-Azië tussen de Filipijnse Zee en de Zuid-Chinese Zee aan de oostelijke rand van Azië. Op de wereldkaart rechts boven het oostelijke gedeelte van Maleisië op het eiland Borneo.

Al vanaf de Spaanse koloniale tijd, zijn de Filipijnen het grootste katholieke land van Azië. Meer dan honderd etnische groepen, een mix van buitenlandse invloeden en een melange van cultuur en kunst benadrukken de unieke uitstraling van dit archipel. Eén van de talloze eilanden van de Filipijnen is Cebu, een geweldig paradijs en uitvalsbasis om met de walvishaaien te zwemmen.

Cebu - Filipijnen

De stranden van Cebu

Cebu is ruwweg gelegen in het centrale deel van de Filipijnen, algemeen bekend als de Visayas. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de witte zandstranden, spectaculaire duikplaatsen, en natuurlijk om de zo genoemde whalesharks te spotten, maar Cebu is ook zoveel meer. De mensen in Cebu (Cebuanos) zijn zeer gastvrij en staan te popelen om hun kleurrijke verhalen over hun favoriete lokale gerechten, hun cultuur en tradities met je te delen.

Hieronder vind je de lijst van Cebu’s cultureel erfgoed, natuur hotspots en andere plekken die je absoluut niet kunt missen.

1. Wandel door “Colon Street”

De ontdekkingsreis van de geschiedenis van Cebu is niet compleet zonder de ooit zo beroemde “Colon Street” gezien te hebben. Dit is de oudste straat en de kortste nationale weg van de Filipijnen, en is vernoemd naar Cristobal Colon (ofwel ‘Christopher Columbus’). De straat is erg druk, maar de duizenden winkels geven je een kijkje achter de schermen van het drukke stadsleven.

Vergeet niet te stoppen bij het illustere “Heritage of Cebu Monument”. Hier vind je een verzameling van sculpturen die de belangrijke historische gebeurtenissen van de stad markeren.

2. Bezoek het historische Magellan’s Cross

Magellan’s Cross

Magellan’s Cross

De Magellan’s Cross is één van de beroemdste historische monumenten van Cebu, en een symbolisch teken van de ‘christelijke beweging’ in de Filipijnen. Het kruis is te bewonderen in de kapel die bekend staat als “kiosk”, een klein stenen gebouw naast de “Basilica del Santo Niño”.

Het christelijke kruis werd geplaatst door de Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers, onder leiding van Ferdinand Magellan bij hun aankomst in Cebu rond 1521. Sta even stil hierbij en probeer je voor te stellen welke geschiedenis zich hier onder je voeten heeft afgespeeld.

3.  Stop bij de “Basilica del Santo Niño” 

Santo Niño, ofwel de Basiliek van het Heilig Kind, is de oudste Rooms-Katholieke kerk van de Filipijnen. Het werd gebouwd in het jaar 1565 en herbergt het beeld van Santo Niño, een zeer belangrijke religieuze afbeelding voor de mensen in Cebu.

4. Ontdek fort “San Pedro”

Het fort “San Pedro” werd gebouwd door de Spanjaarden toen ze Cebu (begin 1700) veroverden, en is één van de mooiste verdedigingsstructuren in de Filipijnen. Dit bijzonder fort is driehoekig van vorm; twee zijden hebben uitzicht op de zee en de andere biedt bescherming aan het land.

Voor een klein prijsje, kun je rond het fort lopen en leren over de geschiedenis van Cebu door middel van foto’s en kunstobjecten. Het is gelegen aan de “Plaza Independencia” vlak naast de pier, en op korte loopafstand van het Magellan’s Cross.

5. Ga zwemmen met de walvishaaien in Oslob 

Zwemmen met walvishaaien is een droom van vele duikliefhebbers. Deze enorme dieren zwemmen langzaam als reusachtige “schuiten” in de wateren van Oslob. Eigenlijk staat Cebu hier het meest bekend om. Het is iets wat toeristisch maar desondanks een unieke ervaring.

De trekkende walvishaaien, ook wel ‘butanding’ of ‘tuki’ genaamd, zijn in 2011 ontdekt in de wateren van Oslob. De lokale vissers begonnen ze te voeren met garnalen en sindsdien zijn ze niet meer weggegaan. Ondanks hun kolossale omvang, bestaat hun “dieet” uit plankton en kleine visjes. Ze zijn geen bedreiging voor de mens.

De walvishaaien openden de deuren naar een nieuwe toeristische attractie waar het is toegestaan om te zwemmen met deze bijzondere dieren. Voor degenen die liever niet in het water springen (ze zijn namelijk best wel groot) is het ook mogelijk om op de boot te blijven.  Zo kun je de walvishaaien observeren als ze nieuwsgierig om je heen zwemmen.

DCIM100GOPRO

Yes, I did it!

6. Cebu’s watervallen

Kun je in Cebu ook zwemmen in zoet water? Jazeker, wat dacht je van de watervallen! De ontelbare watervallen in het zuiden van Cebu brengen je een stap dichter bij ‘moeder natuur’. Elk waterval heeft een unieke eigenschap. Bezoek het ongelofelijke heldere water van de ‘Kawasan Falls’ of bekijk de ruwe schoonheid van de ‘Tumalog Falls’.

In plaats van snel vallend water (zoals de meeste watervallen), sijpelt het water van de Tumalog Falls naar beneden en is het een perfecte plek om te zwemmen. Verken het regenwoud rondom de waterval of ga lekker langs de kant genieten in de zon.

De meest geliefde fotospot op Cebu. De Kawasan watervallen zijn verbluffend mooi. Je kunt een bamboe vlot pakken en langs de watervallen drijven, of ontspannen luisteren naar de geluiden van de watervallen. Het water van beide watervallen is erg koud, dus bezoek de watervallen op een zonnige dag en vergeet niet je handdoek mee te nemen.

7. Klim naar de top van Cebu

Immense bergketens en glooiende heuvels herrijzen over het eiland Cebu, maar Osmeña Peak overheerst boven alles. Deze 1013-meter hoge berg -bekend om zijn rauwe en ruige schoonheid- concurreert met de beter bekende Chocolate Hills van Bohol. Dit is één van de makkelijkst te beklimmen bergen, je hebt dus geen reden om deze “piek” niet te beklimmen 😉

8. Ga onderwater

Het bloeiende ecosysteem in de wateren van Cebu maakt Cebu tot een duikbestemming van wereldklasse. Moalboal’s onderwater schoonheid is zelfs bekend als één van Cebu’s mooiste. Deze duikbestemming staat zeker aan de top van de lijst van elke gepassioneerde duiker. Niet missen dus!

9. De stranden van Cebu

Het kleine stadje Moalboal is niet alleen een geweldige plek om te duiken, maar herbergt ook één van de mooiste stranden van het eiland. Basdaku Beach -een lange strook van wit zand strand in het zuidelijke deel van Cebu- is een waar paradijs. De naam Basdaku is een samensmelting van twee woorden: ‘bas’ (wat ‘zand’ betekent) en Daku ( wat ‘groot’ betekent), dus Basdaku betekent letterlijk ‘groot zand’ 🙂

10. Proef het nationale gerecht van de Filippijnen

Bij een bezoek aan Cebu hoef  je je geen zorgen te maken over het eten, want het eiland biedt een ruim aanbod aan gerechten. Persoonlijk vond ik niet alle gerechten even lekker (helemaal wanneer je het Thaise eten gewend bent), maar als je weet hoe bepaalde gerechten heten (bv. sizzling pork) kun je er ook specifiek om vragen.

Eén van de gerechten die je absoluut moet proeven is de beroemde “lechon” (geroosterd varken gevuld met kruiden en specerijen), het nationale gerecht van de Filipijnen. De “lechon” van Cebu is favoriet bij de lokale bevolking en hier maken ze hun nationale gerecht het smaakvolst van allemaal.

Cebu Philippines kids photo

De lokale bevolking, kinderen lachen altijd! (by JDS Fine Art & Fashion Photography)

Hoe is Cebu te bereiken?

De snelste manier om Cebu te bereiken is met het vliegtuig. Cebu is een internationale bestemming met vluchten vanuit Singapore, Hong Kong, Maleisië, Japan, Taiwan en Zuid-Korea. Bijna dagelijks kan op de internationale luchthaven van Mactan gevlogen worden. Mijn favoriet is Filippines airlines maar je kunt ook kiezen voor Cebu Pacific. Vanaf Manila, is Cebu te bereiken via een korte vlucht van circa één uur of met een veerboot. Het is een ideale locatie om ook andere toeristische attracties in Visayas te bezoeken.

Tot slot

Absolute highlight van deze reis was toch het bezoek aan Oslob om met de walvis haaien te zwemmen. Ben je benieuwd hoe het eraan toe gaat, bekijk dan het filmpje van ons hieronder:

Wil je meer weten over de Filipijnen of wil je een rondreis plannen? Laat dan een berichtje hieronder achter of stuur mij een e-mail. Ik help je graag verder met al je persoonlijke vragen want de Filipijnen zijn echt mijn favoriet!

Share This Story

Travel

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

You May Also Like