Vlieland, verborgen schat van Nederland

Een aantal jaren geleden was ik voor het eerst op Vlieland en ik keek mijn ogen werkelijk uit. Zo mooi vond ik het! Ik heb veel mogen zien van de wereld, maar ik was werkelijk onder de indruk hoe mooi het hier is. Ik kon gewoon niet geloven dat Nederland zulke mooie eilanden heeft. In het bijzonder Vlieland met haar prachtige witte stranden.

Op het moment dat je voet aan wal zet waan je je letterlijk in een andere wereld. Het begint al met de boottocht vanaf Harlingen (Friesland). Je auto laat je achter, want die mag je niet meenemen. Tijdens de tocht over de Waddenzee die 1.5 uur duurt kun je bovenop het dek genieten van het uitzicht en als je geluk hebt zie je zelfs zeehonden.

Strand Vlieland

Zodra je het eiland nadert zie je pas wat voor een brede zandstranden Vlieland heeft. Het is zo uitgestrekt dat je bijna geen mensen ziet. Alleen een verlaten visser of een groep paarden die samen met hun ruiters over het strand galopperen. Wat een vrijheidsgevoel! Bij aankomst in de haven wordt de boot door bewoners met veel gezwaai vanaf de kant opgewacht.

Aan wal aangekomen wordt je bagage gratis vervoerd naar je verblijf. Zorg er wel voor dat je een fiets huurt anders kom je niet ver 😉 Vlieland is een van de 5 bewoonde eilanden van Nederland. Het ligt ten Oosten van het eiland Texel en telt 1100 inwoners. Leuk weetje, Vlieland heeft van alle Waddeneilanden de hoogste duintop: 45 m. hoog!

Duinen Vlieland

Duinen Vlieland

Vlieland zelf is niet zo groot. Het eiland is ongeveer 12 km lang en niet meer dan 2 km breed. De mensen die Vlieland bezoeken komen vooral voor de uitgestrekte stranden en de mooie natuur. Het is echt een eiland dat veel indruk op je maakt. Met de zee letterlijk om je heen komt de uitdrukking “even uitwaaien” hier dan ook helemaal tot zijn recht.

Het eiland telt maar een stuk of 15 hotels waarvan de meeste zich in het dorp bevinden. Er is echter maar één accommodatie die aan de andere kant van het eiland staat op 7 km fietsen van Vlieland-Oost. Op het smalste stukje Vlieland midden tussen de duinen en vlak naast een natuurgebied herrijst hotel/restaurant het Posthuys als laatste stop van de “bewoonde” wereld. Een mooier plekje hadden ze niet uit kunnen zoeken. Het is ook maar sinds kort dat het bekende Posthuys nu ook de mogelijkheid biedt om er te overnachten.

Kamers Posthuys

Kamers Posthuys

De kamers zijn modern en sfeervol ingericht waarbij rekening is gehouden met de kleuren uit de natuur. Het Posthuys kent een lange historie wat terug gaat tot het jaar 1836. Voor de inrichting van hun 14 kamers hebben de eigenaren Leonie en haar man de oude generatie bezoekers gevraagd om hun foto’s te delen. Deze oude archief foto’s vol herinneringen aan vroegere tijden zijn nu in elke kamer te bewonderen op een zwart/wit canvas doek.

Posthuys Vlieland

Posthuys Vlieland

Vlieland is het kleinste eiland van de Waddeneilanden en vooral bekend om zijn vogels. Het Posthuys bevindt zich direct naast de bekende Kroon’s Polders. Dit natuurgebied is vooral bekend om de meer dan honderd soorten vogels die hier een plek vinden om te broeden en of te eten. Het dijkje langs de Kroon’s Polders, waar ook de lepelaar zit is de beste plek om de vogels te zien. Je kunt een hele mooie wandeling van 2.5 uur maken door eerst door de duinen van de Kroon’s Polder te lopen waarbij je het Posthuys achter je laat om vervolgens langs het strand terug te lopen.

Hotel Posthuys

Hotel Posthuys

Wanneer je in het dorp verblijft is het sowieso een aanrader om een rondje Vlieland per fiets te doen. Voor het echte Vlielandgevoel loop of fiets je naar het Posthuys wat aan het begin van de Vliehors staat. De Vliehors is een enorme zandvlakte die bijna de helft van het eiland beslaat. Tank net als iedereen even bij in het restaurant of op het terras van hotel Posthuys en vervolg je route langs de andere kant weer terug.

Duin wandeling

Duin wandeling

Het maakt eigenlijk niet uit in welk jaargetijde je Vlieland bezoekt. Met name in het voorjaar en in de zomer is het er prachtig, maar ook in het najaar kun je er heerlijk uitwaaien. Je ervaart dan echt het eilandgevoel waarbij je uren kunt wandelen op de uitgestrekte stranden. Een paar jaar geleden ben ik mee geweest met een aantal ruiters. Terwijl de paarden in volle ren galop over het strand galoppeerden en ik de schittering van de zon over zee zag, sprongen de tranen in mijn ogen van geluk. Het was een vrijheidsgevoel wat mij diep raakte en wat ik nooit meer zal vergeten.

Strand Vlieland

Strand Vlieland

Als je het leuk vindt bekijk dan even deze geweldige video die is opgenomen met een drone. De video heeft geen uitleg nodig en geeft een aantal verborgen schatten vrij die je per voet en of fiets niet kunt zien. Geniet ervan en tot op Vlieland!

You May Also Like