Een stukje Italië in Zuid-Limburg

In mijn laatste blog nam ik je mee naar het hoge noorden van Nederland waar ik mij liet verleiden door de prachtige natuur van Vlieland. Dit keer reis ik helemaal af naar het zuiden en ben ik neergestreken in de buurt van Landgraaf in de provincie Zuid-Limburg. Dit gebied is vooral bekend om haar glooiende landschap en wijnranken.

Als echte wijnliefhebber hoef je dus niet meer naar Italië af te reizen maar kun je als een ware Bourgondiër genieten van alles wat deze streek te bieden heeft. De herfst is dit jaar prachtig en de natuur op zijn mooist, maar ook straks in de winter wanneer alles wit is, is dit een plek die ik je zeker kan aanraden voor een weekendje weg.

Wijnranken Winselerhof

Wijnranken WinselerHof

Middenin een prachtig Limburgs natuurgebied en vlakbij de Duitse grens bevindt zich landgoed WinselerHof. De van oorsprong 16e eeuwse herenboerderij is nu omgetoverd tot een Boutique hotel met 49 hotelkamers. Het is een bijzonder mooi plekje en het hotel ligt in een mooie omgeving omringd door bossen en waterpartijen. Het is juist hier op deze plek waar Limburgse gastvrijheid en gastronomie samen komen. Het Italiaans restaurant genaamd Pirandello maakt onderdeel uit van hotel WinselerHof en is een begrip in de regio

Landgoed Winselerhof

Landgoed WinselerHof

Chef-kok Raoul Goovaerts is verantwoordelijk voor de Italiaanse keuken. Samen met zijn team is hij in staat om de meest fantastische gerechten te creëren. Ik kan het weten want ik heb mij laten verrassen door het 4-gangen chef menu. En echt, ik heb nog nooit zo lekker gegeten. Als voorafje kregen we o.a. een cannelone van schaaldieren gevuld met tartaar van zeebaars, gegrilde tonijn en gemarineerde scampi. Mijn favoriet was de gebakken kabeljauw op truffel focaccia, paddenstoelenzalf, fregola pasta en een schuim van Parmezaanse kaas. Wat een heerlijkheid. Kies dan ook voor het wijnarrangement, want de begeleidende wijnen zijn werkelijk verrukkelijk

Wijnkelder Winselerhof

Wijnkelder WinselerHof

Pirandello gebruikt uitsluitend verse producten die het restaurant dagelijks aangeleverd krijgt. De historie van WinselerHof wordt voortgezet door het verbouwen van vele eigen producten die weer in de keuken van Pirandello worden gebruikt. Ook de uitstekende wijnen komen van eigen bodem. WinselerHof was een van de oudste boerderijen in de omgeving van Landgraaf. Rond 1655 werd er al geschreven over de hoeve Winzeler. De naam “Winzer” is afgeleid uit het Duits wat wijnbouwer betekent. 

Eigen wijn van Winselerhof

Eigen wijn van WinselerHof

Raoul Goovaerts had maar een doel en dat was om het beste Italiaanse restaurant van Nederland te worden. En dat is hem gelukt want onlangs is Pirandello door Gault&Millau 2016 verkozen tot een van de beste Italiaanse restaurants in Nederland! Des te meer reden om hier een keer te dineren 😉

Ingang Hotel Winselerhof

Ingang Hotel WinselerHof

WinselerHof maakt deel uit van de ChateauHotels. Al deze hotels behoren toe aan Camille Oostwegel. Camille is een echte Limburgse hotelier in hart en nieren. Als kleine jongen had hij al een passie voor cultuurhistorie en gastronomie. Hij is als geen ander in staat om historische kastelen, hoeven en kloosters om te toveren tot succesvolle hotels en restaurants.

Boutique Hotel Winselerhof

Boutique Hotel WinselerHof

 

De Herfst is hier op zijn mooist

De herfst is hier op zijn mooist

WinselerHof is lid van de Small Luxury Hotels Groep. Hiermee behoort WinselerHof tot een select groepje van drie hotels uit Nederland die zich  tot  deze exclusieve SLH keten kunnen rekenen. Ik snap ook wel waarom, want het is vooral de charme, gastvrijheid en de bijzondere belevenis om in een oude boerenhoeve te slapen wat dit hotel zo uniek maakt. Wat ik vooral belangrijk vind is dat het toegankelijk is voor iedereen. Stefan Hazen, directeur en gastheer van WinselerHof weet als geen ander de echte Limburgse gastvrijheid over te brengen. Mede daarom is de oude hoeve ook zo geliefd als trouwlocatie.

Sfeervolle kamers Winselerhof

Sfeervolle kamers WinselerHof

 

Moderne badkamers met authentieke details

Moderne badkamers met authentieke details

 

Brunssummerheide

Brunssummerheide

Brunssummerheide

Net boven Landgraaf bevindt zich misschien wel een van de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft, namelijk de Brunssummerheide. Dit gebied bestrijkt een oppervlakte van circa 600 hectare. De Brunssummerheide ligt in de provincie Limburg ten zuidoosten van de gemeente Brunssum en op 10 minuutjes rijden van Landgraaf. Het was nog wel even zoeken waar je precies het park op kunt rijden, maar als je de parallelweg links naast de hoofdstraat  (N299) volgt kom je vanzelf bij een parkeerplaats waar je je wandelroute kunt starten.

Uitzicht Brunssummerheide

Uitzicht Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een geliefd gebied om te wandelen, te fietsen of voor paardrijden. De heide staat vooral bekend om haar grote hoogteverschillen en fraaie vergezichten. Ik had er al wel veel over gehoord en nu ik toch in de buurt was van Landgraaf was dit een uitgelezen kans. Vanaf het moment dat je het bos uitloopt kom je als het ware in een andere wereld terecht. Het landschap is bijna magisch door de vergezichten die zich voor je ontvouwen. Vooral tijdens de herfst laat de late namiddag zon een warme gloed achter om vervolgens als de perfecte “sunset onder te gaan.

Lieveheersbeestjes brengen Geluk!

Lieveheersbeestjes brengen Geluk!

Vanaf dat moment ervaarde ik pas het gevoel hoe de Limburgers een stukje Italië naar Nederland hebben gehaald. Het is de perfecte combinatie tussen gastronomie, gastvrijheid en natuur wat dit stukje Zuid-Limburg zo mooi maakt. Vooral de Brunssummerheide is een plek die je niet mag missen. Bewegende beelden geven vaak net wat beter weer welk gevoel ik soms ervaar als ik ergens ben. Dan zijn woorden overbodig. Als je onderstaande video bekijkt weet je wat ik bedoel. Op zo’n moment ben ik trots op Nederland.

You May Also Like