Ubud, een uniek plekje in Bali midden in de jungle

Ubud is het culturele hart van Bali en een mooi stekje om te verblijven wanneer je lekker tot rust wilt komen. Ubud ligt temidden van een heuvelachtig jungle landschap met groene rijstvelden en palmbomen. 

De omgeving is een perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van het populaire plaatsje Ubud, bekend om zijn vele kunstwinkeltjes, musea en fijne restaurants. Rondom Ubud vind je ook talloze tempels en kun je in de kleine omliggende dorpjes kennis maken met de Indonesische cultuur en met de altijd vriendelijk glimlachende Balinezen.

Rijstvelden rondom Ubud

Ubud stad

Ben je gek op shoppen of kunst dan kun je je in Ubud helemaal uitleven! Kunst, batiks, kleding, sieraden en woonaccessoires vind je in de super leuke boetiekjes en kunstgalerijen. Ook een bezoek aan de lokale Ubud markt mag niet ontbreken. In de vroege uurtjes is dit een traditionele markt waar de lokale bevolking haar inkopen doet. Je vindt hier heerlijk tropisch fruit en speciale kruiden. Later op de dag vind je er ook talloze kraampjes waar je volop Balinese souvenirs en leuke cadeautjes kunt uitzoeken.

Als je de hoofdstraat vanaf het centrum helemaal uitloopt kom je vanzelf bij het “Monkey Forest”. Dit stuk jungle dankt zijn naam aan zo’n 600 (!) brutale Balinese makaken. Met hun alleraardigste snoetjes zien de aapjes er onschuldig uit, maar ze zijn regelmatig uit op eten en zelfs je bezittingen, dus wees op je hoede.

Monkey Forest, Ubud

Boeddhistische tempels

In de omgeving van Ubud staan enkele mooie tempels zoals die van Gunung Kawi, gelegen in een mooie groene omgeving tussen de rijstvelden. De fraaie kleine tempel is echt de moeite waard om te bezoeken. De Goa Gajah tempel, ook wel genaamd de ‘olifantengrot’, is een van de mooiste tempels van Ubud.

Deze tempel staat bekend om haar indrukwekkende poort die in een grot leidt en de bijzondere fontein met grote beelden. De Pura Tirta Empul is een heilige watertempel welke wordt bezocht door Balinese gelovigen waar je dagelijks uitgebreide offerrituelen kunt zien.

Boeddhistische tempels rondom Ubud

De Indonesische Cultuur

In de nabijheid van Ubud liggen een aantal kleine dorpjes, waar je getuige kunt zijn van het dagelijkse Balinese leven en het belang van hun religie. De Balinezen hebben over het algemeen grote families en wonen meestal in kleine huizen. Bij ieder huis zie je wel kleine offers met wierook, bloemen en fruit staan.

In de tempels in Ubud worden regelmatig Hindoeïstische rituelen en feesten gehouden. Overal worden dan grote offers opgesteld met fruit, gebak en snoep en de beelden in de tempels worden voor deze gelegenheden mooi ‘aangekleed’ en versierd. Heel bijzonder om te zien!

Boeddhistische offers bij de tempels

Resorts in Ubud, welke kies je?

Er zijn ontzettend veel prachtige plekken om te verblijven in en rond Ubud. Van goedkope guesthouses, luxe villa’s op unieke locaties tot schitterende eco lodges, in Ubud vind je het allemaal.

Mijn favoriet zijn Komaneka Resorts en Maya Ubud waarvan Komaneka 3 verschillende heeft. Variërend van 4 tot 5 sterren. Voor de ultieme jungle experience raad ik je Maya Ubud aan. Hier kun je ook gebruik maken van een heus rozen bad tijdens een massagebehandeling met uitzicht op de Petanu rivier. Wil je meer foto’s bekijken van dit prachtige resort kijk dan hier voor meer informatie bij Van Verre Reizen.

Maya Ubud Resort

 

Rozenbad Maya Ubud

Beleef het ultieme jungle gevoel in Ubud

Het gebied rondom Ubud is mijn favoriete plekje van Bali. Hier midden in de jungle word je één met de natuur en kom je helemaal tot rust. Je ziet tropische vogels rondvliegen, ziet apen door de toppen van de bomen slingeren en na een regenbui komt er een mysterieuze mist tevoorschijn. Het wordt dan bijna magisch en je raakt hier nooit op uitgekeken.

Ik heb een maand in Bali gezeten waarvan bijna 2 weken in Ubud. Ik weet zeker dat ik weer terugkom, maar dan wel voor langer want Ubud heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd.

Komaneka Tangayuda

You May Also Like