Traditionele vissers op het Inle Meer

Traditional fisherman at Inle Lake

Wie een bezoek brengt aan Myanmar mag het Inle Lake meer niet missen. Inle lake is een heel groot meer in het midden van Myanmar en is vooral bekend om zijn traditionele vissers, ook wel de “beenroeiers” genoemd omdat ze hun handen vrij houden voor hun visnetten. Het leven van deze vissers speelt zich vooral af op dit meer. Hele dorpen zijn op palen gebouwd en zelfs hun groente en fruit wordt in heuse drijvende moestuinen verbouwd.

Fisherman at work

Fisherman at work

Rondom het Inle Lake zijn dagelijks lokale markten waar je een goed beeld krijgt van de culturen en de mensen die op en rond het meer wonen. De bergvolken komen hier zelfs naar toe om hun inkopen doen. In de kleine dorpjes op het meer vind je tal van traditionele hand ambachten. Zo zijn er sigarenmakers en wordt hier het zijde van de lotus bloem gewoven. Ik vond de traditionele markt bij het Inle meer de meest idyllische die ik tot nu toe heb gezien.

foto 4

Traditionele bergvrouw van de long neck stam

Om alle bezienswaardigheden van het meer te bezoeken kun je het beste een longtail boot voor een hele dag huren. Je kunt er eentje privé huren maar des te leuker is het om de boot met andere mensen te delen. Het is sowieso heerlijk om je de hele dag overal naar toe te laten varen want het meer is ontzettend groot. Vanaf de boot geniet je van de prachtige omgeving en de mooie bergen rondom het meer. Een beter plaatje kun je je niet wensen.

IMG_5924

Fun at the longtail boat

Naast de toeristische bezienswaardigheden op en rondom het meer kun je op aanvraag een lokale basisschool bezoeken. Sla alleen wel van te voren een stuk of 50 schriften en kleurpotloden in om uit te delen. Het schooltje is gebouwd op hoge palen en de klaslokalen worden afgeschermd door houten schotten. Er loopt 1 juffrouw heen en weer en dat resulteert tot de nodige hilariteit wanneer de allerkleinsten door ons bezoek van opwindingen niet meer op hun stoel kunnen blijven zitten en al spiekend alles goed in de gaten houden 😉 Als dank voor de cadeautjes wordt er ook nog eens uit volle borst voor je gezongen en dat maakt zo’n bezoek zeer de moeite waard.

Groep 1, zo schattig

Groep 1, zo schattig

De meeste toeristen verblijven in het stadje Nyaung Shwe wat aan aan de uitlopers van het Inle Lake meer in het Noorden ligt. Nyaung Shwe is nog een klein slapend stadje. Er rijden maar weinig tot geen auto’s en het verkeer bestaat vooral uit paarden die dapper hun karretjes voorttrekken over de veelal onverharde wegen. Des te verrassender is de aanblik van het ViewPoint Resort dat op het strategische kruispunt aan het einde van de houten brug boven het water herrijst. ViewPoint nodigt je direct uit voor een drankje vanuit het open lucht restaurant, maar des te specialer is de indrukwekkende watertuin achter het resort met prachtige houten bungalows op het water.

ViewPoint1

ViewPoint Lodge

Het resort bestaat uit 24 bungalows en is van alle luxe voorzien. De lobby van het hotel is prachtig ingericht met een mix van verschillende Internationale stijlen. Dit resort is een welkome verrassing wanneer je tijdens je rondreis door Myanmar even verlangt naar wat luxe. ViewPoint is dan ook een oase van Westers comfort binnen de eigenheid van het land zelf. Je kunt hier heerlijk Birmaans, Westers of Frans eten (tip de chocolate cake is verrukkelijk) en vergeet vooral niet om een cocktail te drinken in de lounge bar en om de avond goed af te sluiten met een traditioneel glas lokale rum.

ViewPoint villas

ViewPoint villas

 

 

Share This Story

vakantie Myanmar

You May Also Like