Formentera, de Caribbean van de Balearen

Tijdens het schrijven van van mijn laatste blog zat ik nog in een geweldige villa aan de Costa Blanca en schreef ik al dat je heel goed met de boot op en neer kunt van Dénia naar Formentera. Dit kleine zusje van Ibiza is een van de 4 Balearische Eilanden en ligt in de Middellandse zee voor de kust van Dénia.

Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen en ligt op slechts 8 kilometer ten zuiden van Ibiza. Formentera is een gemoedelijke eiland en echt een paradijs. Je kunt het het beste beschrijven als de Caribbean van de Balearen. Het water is hier namelijk zo blauw! Formentera is geliefd om haar prachtige kleine baaitjes, steile kliffen, sensationele witte stranden en kraakheldere blauwe zee.

Formentera is een perfect eiland om met een scooter te verkennen, langs mooie vuurtorens en kleine dorpjes met witte huizen die omringd zijn door kleurrijke bloementuinen met prachtige cactussen. Elke hoek van het eiland brengt iets verrassends…

De hoofdstad van Formentera is San Francisco Javier. Rondom het centrale plein, dat wordt gedomineerd door de bijzondere 18e eeuwse kerk, tref je goede restaurants en leuke winkeltjes aan. In het zomerseizoen is er dagelijks een hippie markt waar kunstenaars schilderijen, sieraden en handgemaakte kleding verkopen.

Hoofdstad Formentera

“San Francisco Javier” [hoofdstad Formentera by The land is ours]

De belangrijkste trekpleister van Formentera zijn toch wel de geweldige stranden en de kristalheldere zee in talloze blauwtinten. Als je het eiland rondtoert, zie je talloze prachtige strandjes. De bekendste (en mooiste) zijn toch wel de volgende drie:

1. Playa de Ses Illetes

Iets ten noorden van La Savina – de gezellige havenplaats waar de ferry vanuit Ibiza aankomt – ligt het oogverblindende witte poederstrand: Playa de Ses Illetes. Het witte zand, dat zich uitstrekt zover het oog kan zien en het ongelofelijk heldere water, dragen beide bij aan het Caribische gevoel waar dit eiland beroemd om is. Hier kun je heerlijk zwemmen en relaxen op het strand terwijl je wegdroomt bij de prachtige vergezichten.

2. Platja de Migjorn

Gelegen aan de zuidelijke kust van Formentera, is het 6km lange Playa Migjorn veruit het langste strand van het eiland. Het populaire strand heeft fijn wit zand, een helder blauwe zee, en een aantal gezellige strandbars en restaurants. Wat wil je nog meer?

3. Playa Es Pujols

Dit brede zandstrand is gelegen in het gelijknamige plaatsje Es Pujols, het belangrijkste toeristische centrum van het eiland. Het strand ligt in een mooie baai met kleine rotsachtige eilandjes voor de kust in het noordoosten van Formentera. Achter het strand ligt een uitgestrekt beschermd gebied met zandduinen, waar je heerlijk kunt wandelen over een houten loopbrug die langs het hele strand loopt.

De mooiste plaatjes onder en boven water

Tip: als snorkel liefhebbers dien je echt te stoppen nabij het plaatsje Es Caló, aan de oostkust van Formentera. Dit is namelijk een van de mooiste plaatsen om te snorkelen. De zee bij Es Caló is adembenemend helder en heeft een geweldige kleur blauw als gevolg van de mineralen die in de rotsen zitten en die het licht reflecteren.

formentera-zee

De zee van Formentera

Een ruige, maar tevens rustige omgeving is ideaal om te wandelen of om te fietsen. Ga naar Cap de Barbaria, gelegen aan de zuidwest kust van Formentera. Hier heb je echt het idee dat je aan aan het einde van de wereld bent. Als je het wandelpad afloopt kom je bij de vuurtoren van Cap de Barbaria uit en heb je een schitterend uitzicht over de kaap.

De andere bekende vuurtoren van Formentera “Far de la Mola” staat op het hoogste deel van het eiland, waar je vanaf de kliffen wordt getrakteerd op majestueuze uitzichten over zee.

Voor de meest spectaculaire zonsondergangen ga je naar Cala Saona, gelegen op het meest westelijke puntje van het eiland. In de vroege zomer heb je zelfs kans om als een van de enige op het strand van dit spektakel te genieten. 

Hoe kom je er?

Formentera is alleen per boot bereikbaar. Vanaf Ibiza brengt de snelle ferry je in een half uur naar La Savina, de autoferry doet er een uur over. Als je van het vasteland van Spanje de overtocht wilt maken dan kun je ook de Balearia boot nemen vanuit Dénia voor een boottocht van 3 uur.

Share This Story

Travel

1 comment

  1. 1

    Hey Daphne!! Nee ik ben er nog nooit geweest, maar Formentera staat zeker hoog op mijn lijstje 🙂 Wat leuk dat je eiland gehopt hebt in de Caribbean. Dat is ook een droom voor mij, maar best wel prijzig toch? Welke eilanden heb je toen allemaal bezocht dan?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

You May Also Like