Andaz Amsterdam, Hyatt’s luxury boutique hotel

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Het Andaz hotel is een van de mooiste hotels van Amsterdam. Bijzonder, uniek in zijn soort en bovenal een waar kunstwerk. Geopend eind 2012 als speciaal 5 sterren boutique hotel van de befaamde Hyatt keten. Andaz heeft in dit geval ook een speciale betekenis. Het betekent namelijk “personal style” in het Hindish. Momenteel heeft het Andaz label 12 boutique hotels over de hele wereld. Onder andere in Japan, China, Costa Rica, Hawaii, London en dus nu ook in Amsterdam.

Het Andaz Hotel ligt aan de Prinsengracht in de oude bibliotheek van Amsterdam en is compleet geredesigned door de Nederlandse architect Marcel Wanders. Elk Andaz hotel is uniek in zijn soort en dus erg bijzonder. Marcel Wanders heeft het voormalige pand op een markante manier omgetoverd tot een stijlvol hotel met alle services en kwaliteiten die we van het Hyatt kennen.  

Lobby Andaz

Zo heeft elk Andaz hotel geen incheckbalies, maar checkt een host met behulp van een tablet de gasten persoonlijk in. Ondertussen kijk je als gast je ogen uit naar het bijzondere design en de manier hoe Marcel Wanders zijn handtekening in elk klein detail van dit hotel heeft verwerkt. De kern van het hotel is de indrukwekkende lobby.

Terwijl je met de glazen lift omhoog gaat word je meegenomen langs de reis “from hell to heaven”. Het zelfontworpen behang beeldt middels een scala aan symbolen en spreuken de moderne kijk op de Nederlandse historie uit. Om elk detail in je op te nemen heb je de neiging om een paar keer op en neer te gaan om alles in je op te nemen.

"From Hell to Heaven"

“From Hell to Heaven”

Wat ik altijd intrigerend vind is hoe de architect zich heeft laten verleiden tot zijn uniek design. In dit geval was Marcel Wanders grootste inspiratie Alice in Wonderland. Net zoals Alice word je als gast meegenomen in de wereld van verwondering en ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter Andaz.

Klein detail, bij binnenkomst loop je als gast eerst door een kleine hal alvorens je de indrukwekkende lobby binnen komt. Zonder dat je het door hebt gehad ben je een aantal kleine deurtjes al voorbij gelopen! Mocht je het Andaz een keer bezoeken dan zul je dit detail nooit meer vergeten 😉

Andaz Hotel

Andaz probeert zich ook op het gebied van service te onderscheiden. Belangrijk in haar concept is dat de gast zich thuis voelt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een kamer te boeken met uitzicht op de binnentuin of op de Prinsengracht. De kamers zijn ontzettend ruim opgezet, modern ingericht maar wel met huislijke elementen. Zo hebben alle kamers een nespresso apparaat, een stereo set en een boeken collectie. En voor de film liefhebbers is er video on demand.

De minibar is volledig gratis (met uitzondering op de alcoholische dranken) en lokale telefoongesprekken zijn standaard inbegrepen. Tevens kunnen gasten, bijvoorbeeld wanneer je moet wachten of net terugkomt van een dag in de stad, genieten van een (gratis) drankje in de lounge van het hotel waar elke middag een selectie aan wijnen worden geserveerd. En als je ’s ochtends wakker wordt ligt je favoriete krant al voor je klaar 🙂

Uitzicht Prinsengracht

Wat alleen al een bezoek aan het Andaz waard is is haar centrale ligging midden tussen de bekende grachten. Met de Jordaan en de Negen Straatjes om de hoek vind ik dit een van de mooiste en gezelligste plekjes van Amsterdam! Er valt hier zoveel te ontdekken aan leuke eettentjes en mooie kleding boutiques. Kan hier echt uren rondlopen en genieten van wat Amsterdam zo bijzonder maakt.

9 Straatjes

9 Straatjes

It’s all about the details moest Marcel Wanders gedacht hebben, want hoe meer je over hem weet hoe interessanter het wordt om in het Andaz te verblijven. Het design van de badkamer bijvoorbeeld is een open ruimte voorzien van een multifunctioneel meubel gemaakt uit 150 kilogram beton! En de wasbakken zijn in elke kamer anders. Ze worden ook wel de “one minute” wasbakken genoemd omdat hij ze allemaal in korte tijd heeft beschilderd.

Design Marcel Wanders

Het meeste knusse en verrassende plekje vond ik het toilet. Hier kun je rustig de historie van Amsterdam bekijken vanuit de ogen van Marcel Wanders. Het is zijn moderne kijk op de Nederlandse historie en lokale cultuur met verwijzingen naar onder andere de Gouden Eeuw. Delfts blauw, tulpen en de kleur oranje, alsook kennis onttrokken uit de boeken van de voormalige bibliotheek hebben hem hierin geïnspireerd. Knap werk en prachtig gemaakt.

Artistiek toilet

De prinsen van Andaz spelen een belangrijke rol in dit hotel. Het verhaal gaat rond dat deze prinsen hun dromen aan je toefluisteren wanneer je met hun hoofd bij hun handen komt. Ook ik geloof in dromen en kon het niet laten om het uit te proberen. Andaz is vooral heel toegankelijk voor iedereen. Zo zie je niet alleen zakenreizigers, maar ook veel families en jonge stelletjes die kiezen voor dit hotel. De persoonlijke service maakt het een hotel voor iedereen.

De prins van Andaz

Andaz is een begrip in Amsterdam en een van mijn favoriete hotels. Het is vooral de moderne inrichting in combinatie met de warme uitstraling wat het hier zo aangenaam maakt. Ik geniet het meest wanneer ik naar buiten over de Prinsengracht kijk en terug ga in de tijd terwijl de bootjes langzaam voorbij varen en het zonnetje op het water schittert.

foto1

You May Also Like