Zagreb, de beste Kerstmarkt van Europa

Morgen is het de eerste dag van advent, nog 4 weken en dan is het alweer Kerst! Kroatië is de laatste jaren een sterk opkomende vakantiebestemming. De prachtige kust, de mooie natuur, haar rijk cultureel erfgoed en bruisende steden maken Kroatië tot een onweerstaanbare bestemming voor mensen die op zoek zijn naar diversiteit.

De prachtige hoofdstad van Kroatië Zagreb, ligt in het noorden van het land dicht bij de grens met Slovenië aan de rivier de Sava. Het is de ideale uitvalsbasis voor de perfecte citytrip. Het centrum van Zagreb is gesplitst in twee delen, de bovenstad en de benedenstad.

Ik vlieg vandaag naar deze geweldige stad waar ik de komende dagen op ontdekkingsreis ga en alvast ga rondstruinen op verschillende kerstmarkten. Wil je weten wat mij te wachten staat? Kijk dan gauw even mee..

De bovenstad (upper town)

De bovenstad welke dateert uit de middeleeuwen, wordt gekenmerkt door kleine straatjes en historische gebouwen. Een van de belangrijkste gebouwen in de bovenstad is de Sint-Stefanus kathedraal welke onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de stad. Dit indrukwekkende kerkgebouw met rijk gedecoreerde neogotische façade wordt gekenmerkt door twee torens, die 105 meter in de hoogte rijzen.

Vlakbij de kathedraal ligt de Dolac markt; de marktkraampjes die groente, vlees en vis uit de regio verkopen zijn allemaal uitgerust met een rode parasol. Het is een leuke (en kleurrijke) markt om doorheen te struinen.

Rijk aan tradities, ouderwetse gaslantaarns

In een deel van de bovenstad staan nog 200 ouderwetse gaslantaarns, die dienen als straatverlichting. Traditiegetrouw worden die iedere avond aangestoken door twee lantaarnopstekers. Een andere traditie die in Zagreb al sinds 1242 in ere wordt gehouden, is het afschieten van een kanon. Elke dag om 12:00 uur wordt vanaf de Lotrščak toren een kanonschot gelost om te herdenken dat Zagreb toen een vrije stad werd.

De benedenstad (lower town)

Vlakbij de toren loopt ook blauwe kabelbaan die de bovenstad met de benedenstad verbindt. De benedenstad van Zagreb straalt nog steeds de grootsheid uit die heerste in het Habsburgse rijk. Hier loop je door brede straten en langs grote geometrisch aangelegde parken. Ook zie je diverse parkjes en tuinen die bij de mooie statige panden horen waarin musea en galeries gevestigd zijn.

Zagreb heeft veel musea en kent bovendien een aantal musea die een zeer specifiek en niet alledaags thema hebben, zoals het “Museum of Illusions”. Heel benieuwd want dit museum ga ik dit weekend bezoeken. Hier worden bezoekers vermaakt met meer dan 70 verschillende verbazingwekkende tentoonstellingen en tal van puzzels en illusies.

king-tomislav-square

King Tomislav Square in de lente (Zvonimir Tanocki, Croatia Tourism)

Zagreb’s Advent en kerstmarkt

Zagreb is niet alleen een fantastische stad om te bezoeken in de zomer maar zeker ook in de winter. Vorig jaar won de kerstmarkt van Zagreb namelijk de titel “Beste Kerstmarkt in Europa” en is ook dit jaar weer genomineerd voor deze titel.

De stad Zagreb besteed veel aandacht aan de Advent viering, en wordt dan versierd met prachtige kerstverlichting en gouden decoraties. Van 26 november tot 10 januari zijn op de pleinen en in de straten tal van kraampjes en souvenir winkeltjes te vinden en kunnen traditionele specialiteiten geproefd worden. Duizenden gekleurde lichtjes en een levende kerststal zorgen voor een magische sfeer – het lijkt net op een sprookjesland.

Christmas Market Zagreb by by Mirsad Mehuli

Kerstmarkt in Zagreb by Mirsad Mehuli

Hoe kom je er?

Kroatië ligt op slechts anderhalf uur vliegen vanuit Nederland; vanaf Amsterdam vertrekken er dagelijks directe vluchten naar Zagreb. Om alvast in de stemming te komen vlieg ik met Croatia Airlines. Vanaf het vliegveld in Zagreb sta je met de bus, binnen een half uur in hart van de stad. Zagreb kun je ook met de auto in een of twee dagen bereiken, de rit duurt vanaf Amsterdam zonder oponthoud ongeveer 14 uur.

Share This Story

vakantie Kroatië

You May Also Like