Krakau, de meest romantische stad van Polen

Een aantal jaar geleden was ik tijdens de winter voor het eerst in Krakau. Het sneeuwde er en het was magisch. De Grote Markt (het centrale plein van Krakau) was bedekt met een laagje sneeuw. Op het plein stonden verschillende paardenkoetsen klaar om liefhebbers door de oude stad te rijden. Tegen de avond wanneer het langzaam donker wordt en duizenden lichtjes de stad verlichten verandert Krakau in een sprookjesstad. Krakau wordt ook wel “het Florence van Polen” genoemd en staat bekend als een van de mooiste steden van Europa. En dat is het zeker!

Vandaag vlieg ik weer naar deze mooie stad en het voelt elke keer weer als thuis komen. Sommige van jullie weten misschien al dat ik half Pools ben en met mijn typisch Poolse naam Kasia (spreek uit als Kasja) ben ik trots dat ik van beide culturen wat mee mee heb gekregen. Ik kijk er nu al naar uit om straks in een authentiek Pools restaurantje neer te strijken en mijn favoriete Barszcz (rode bieten soep) te bestellen. Deze dagen vlak voor Kerst zijn een ideaal moment om een citytrip te boeken en Krakau is de ideale bestemming om alvast in kerstsferen te komen.

grote-marktplein-krakau

Grote Marktplein Krakau (beeld van Polen Travel)

Verken het historische centrum Stare Miasto (Oude Stad)

Krakau is altijd het artistieke en culturele centrum van Polen geweest, en dat zie je nog terug in de mooie barokke, gotische en renaissance gebouwen in het historische centrum Stare Miasto.

Het hoogtepunt van dit sfeervolle, romantische centrum is het gigantische plein Rynek Glowny – één van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. In de straatjes rondom het plein tref je de leukste winkeltjes en souvenirkraampjes aan.

Aan de rand van het plein staat de Mariakerk met zijn twee ongelijke torens. Deze gotische basiliek herbergt vele waardevolle culturele schatten. Al sinds de 14e eeuw klinkt vanaf de hoogste toren elk uur van de dag trompetgeschal, een korte melodie die je door het hele centrum hoort. Dezelfde hoge toren kun je ook beklimmen, en biedt het mooiste uitzicht over de oude stad.

Krakau in de winter

Bewonder de pracht en praal van het Wawel

Vanuit Stare Miasto loop je zo naar het Wawel, een historische wijk gelegen op een heuvel in Krakau. Hoewel je hier verschillende prachtige gebouwen kunt vinden, zijn het Kasteel en de Kathedraal van Wawel (waar nagenoeg alle Koningen en Koninginnen van Polen begraven liggen) de belangrijkste bezienswaardigheden. In deze wijk lijkt de tijd helemaal stil te staan.  Vanaf het Wawel bereik je eenvoudig de rivier de Wisla waar je heerlijk langs de oever kunt wandelen, heel romantisch in de winterse sneeuw en met volop vertier in de zomer.

foto-3

Romantische stad Krakau

Een kijkje terug in de geschiedenis

Krakau heeft verschillende musea, maar de bekendste is toch wel Schindlers Factory, bekend van de film Schindlers List. Vlakbij het museum staat een monument ter nagedachtenis aan de voormalige ghetto uit de Tweede Wereldoorlog en tref je tevens het kleine museum Apteka Pod Orlem aan, waar je kunt zien hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog de apotheek die hier gevestigd was functioneerde.

Het meest gemaakte uitstapje vanuit Krakau is naar het beruchte kamp Auschwitz, dat op een uur rijden van Kraukau ligt. Dit bekende concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog is een must-see voor elke wereldburger en zal zeker heel veel indruk maken.

Schindler's List

Beroemde scene uit de film Schindler’s List

Krakau by night

Naast veel historie is er ook veel vertier in Krakau. Krakau is een bruisende studentenstad met 24 universiteiten en 200.000 studenten. Je vindt hier veel knusse cafés, clubs in keldergewelven en trendy hotspot adresjes. Met name in de wijken Stare Miasto en Kazimierz, is er elke avond wel iets leuks te doen. Ook de toeristen komen hier graag en vinden het leuk om zich tussen de studenten te mengen in de verschillende gezellige café die Krakau kent. 

foto-4

Kerstsfeer in Krakau

De Kerstmarkt

Krakau is een geweldige stad om in de winter te ontdekken. De kerstmarkt op het Rynek Glowny marktplein maakt de sfeer helemaal compleet. De vele houten kraampjes, die s’ avonds prachtig verlicht zijn verkopen traditionele streekproducten en handwerk. Naast de kerstmarkt behoren de kerst kribben ook tot de Krakause traditie. Deze wereldberoemde kerst kribbetjes worden met de hand gemaakt en op de eerste donderdag van december tentoongesteld op het marktplein waarbij de mooiste een prijs krijgt.

foto-1

Kerstmarkt Krakau

Hoe kom je er?

De luchthaven van Krakau, Krakau Balice,  ligt op ongeveer 15 kilometer van de stad af. Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol richting Krakau. Vandaag vlieg ik met TUIFLY naar deze geweldige stad. Wil je meer informatie over Krakau, kijk dan even op de TUI website en laat je net zoals ik verrassen van al het moois wat deze mooiste stad van Polen allemaal te bieden heeft. 

Share This Story

vakantie Polen