Familie rondreis Canada met kinderen

In de categorie “Travel Kids” heb ik Wendy de Wit geïnterviewd over haar laatste rondreis met haar gezin door Canada. Naast ondernemer, dagvoorzitter en geluksdeskundige is Wendy bovenal moeder van 2 jongen kinderen Maud (7) en Bing (5). Ze houden van reizen en willen graag hun kinderen zoveel mogelijk van de wereld laten zien

Dit keer ontdekten ze het westen van Canada met een grote camper. Hoe plan je zo’n reis met kleine kinderen van te voren, waar loop je allemaal tegenaan en wat waren de hoogtepunten van hun fantastische reis? Lees hieronder het hele interview met Wendy en vergaap je aan de mooie vergezichten die Canada allemaal te bieden heeft.

Wendy de Wit

1. Wat heeft jullie dit jaar doen besluiten om met de kinderen naar Canada te gaan?

Negen jaar geleden waren we eigenlijk al van plan om een reis naar Canada te maken, maar dat is er toch niet van gekomen. Begin dit jaar hebben we de Lonely Planet, die we toen hadden gekocht, weer uit de kast gehaald en onze intentie en droom uitgesproken dat we heel graag dit jaar met ons gezin door Canada willen reizen.

Roadtrip door Canada

We hadden af en toe contact met kennissen uit Quebec, die we 2 jaar geleden hebben ontmoet, tijdens onze wereldreis. Het oorspronkelijke idee was om vanaf Toronto de Oostkust te bereizen met een camper van vrienden van onze kennissen. Dit ging echter niet door, omdat een paar weken voor de zomervakantie bleek dat de camper motor problemen had en niet uitgeleend kon worden.

Hierdoor hebben we het even weer los gelaten, totdat we dachten: kom op we willen iets en dan gaat er iets niet door….dan gaan we het er toch niet bij laten? Wat is er wel mogelijk? Wat willen wij nu echt? We hebben de boeken en laptops er weer bij gepakt en bepaald dat we liever vanuit Vancouver zouden willen starten en de westkust willen zien. Het leek even onmogelijk, aangezien we uiteindelijk alles een week voor vertrek hebben geboekt.

Skyline Vancouver

2. Hebben jullie alles zelf geregeld voor de rondreis door Canada of via een organisatie?

Wij zijn via World Travel Centre in contact gekomen met Just be Travellers, ze zijn gespecialiseerd in camperreizen in Canada. Nadat we duidelijk onze wensen kenbaar hebben gemaakt, hebben we het geluk gehad dat er nog een camper beschikbaar was. We hebben een perfecte deal kunnen maken, inclusief vliegtickets via Air Transat.

De overnachtingen in Vancouver, route en campings hebben we zelf bepaald en geboekt. We houden ervan om zo vrij mogelijk te zijn en onderweg in het moment te kunnen beslissen wat we gaan doen. Dat is op zich een grote uitdaging, want van te voren werd ons gezegd dat veel campings vol zijn en al een jaar van te voren worden gereserveerd. Maar daar hebben we ons gelukkig niet door laten leiden.

Maud en Bing op de camper van Canadream

3. Hoe zag de route van jullie roadtrip eruit en welke voorbereidingen moesten jullie treffen?

We hadden een fantastische camper (MH-A Maxi Motorhome) van 10 meter lang, zelfs met een slideout! In Nederland heb je er een vrachtwagenrijbewijs voor nodig…haha. We hebben dus niet veel voorbereidingen getroffen, klein beetje ingelezen natuurlijk, maar verder ontstaat eigenlijk alles als je er bent. We doen zoveel mogelijk op gevoel en als we iets willen weten dan vragen we tips aan andere reizigers of locals.

Vancouver, West-Canada

Route roadtrip Canada:

In totaal hebben we zo’n 4.000 km gereden in 4 weken tijd. We zijn gestart in Vancouver, een prachtige en fijne stad om leuke dingen te doen en te acclimatiseren. Je mag ook niet gelijk na de vliegreis i.v.m. jetlag in de camper rijden.

We zijn met de camper direct op de boot naar Vancouver Island gegaan. Hier hebben we Orca’s gespot en genoten van het leuke dorpje en Surfers Paradise: Tofino.

Van Vancouver Island zijn we weer terug gegaan naar het vaste land richting Whistler, Mount Robson, Jasper National Park, Banff National Park, Lake Louise, Lake Moraine en via Okanogan Valley weer terug naar Vancouver.

Orka’s spotten, Vancouver Island

Op het strand van Tofino

4. Hadden jullie vooraf een strakke planning en moet je van te voren je staanplaats reserveren voor de volgende overnachting?

We hadden dus helemaal geen planning van te voren. Dat is niet altijd handig hoor en het moet ook wel een beetje bij je passen om dit zo te doen. Wij houden van dit avontuur dat je s’ morgens nog niet weer waar je s’avonds terecht komt.

We zijn echt wel eens in moeilijke situaties terecht gekomen, dat we net voor het donker eindelijk op een camping stonden. Maar goed dan zijn we ook weer heel dankbaar voor het feit dat het toch weer gelukt is, het geeft ons ook echt een kick!

Heel vaak was het zelfs zo dat er een bordje voor de camping stond met FULL/COMPLET, maar wij gingen toch nog een kijkje nemen en bleek dat er zelfs nog een plek beschikbaar was! Dan konden we onze ogen niet geloven en waren we echt super blij!!

Met de MH-A Maxi Motorhome camper

De campings die je kon reserveren, die zaten veelal vol, maar gelukkig hebben ze in Canada ook veel campings die je niet kunt reserveren en dan gaat het via First Come First Serve principe. Dat betekende, dat we af en toe om half zeven s’ochtends al in de camper reden op weg naar een camping om een plekje te reserveren in een National Park.

Vooral in Jasper en Bannf zijn de campings meestal vol. Maar het is ons toch gelukt om in beide parken op prachtige campings te slapen 🙂

We hebben onderweg ook veel gebruik gemaakt van de app’s Wiki camps en I- Overlander. Dit zijn echt ideale apps met alle campings, to do’s, dumpstations en referenties van andere reizigers.

Landschap Canada

5. Wat waren de highlights van jullie reis? Heb je een top 5 aan mooie plekjes om te bezoeken?

We hebben al best veel plekken op de wereld mogen bewonderen, dus we waren heel benieuwd hoe Canada ons zou bevallen.

Het is echt een prachtig groots en indrukwekkend land met een onbeschrijfelijke mooie natuur, die constant veranderd. Alles is mooi, vooral omdat het steeds anders is.

Indrukwekkende natuur

Vaak de minder toeristische plekken waar je eigenlijk niet makkelijk of onverwachts komt zijn het mooiste, maar als we dan toch moeten kiezen dan zijn dit de highlights van onze reis:

I. Vancouver

Vancouver: start van de reis

II. Tofino

Surfers Paradise Tofino

III. Whistler

On top of the world: Whistler

IV. Jasper National Park

Jasper National Park

V. Lake Moraine & Louise

Lake Moraine

6. Hoe is het om met jonge kinderen op reis te gaan, zijn er dingen waar jullie rekening mee houden en wat zijn handige tips?

Wij vinden het helemaal geweldig om met onze kids op reis te gaan. Ze vinden het zelf ook heel leuk, dus ze zijn eigenlijk (bijna) altijd vrolijk en vinden alles leuk (vooral op deze leeftijd nog) als we maar samen zijn.

We zorgen er vooral voor dat ze voldoende rust hebben en uitgerust zijn als we op reis gaan. Wij kunnen heel veel willen, maar als de kinderen het niet kunnen opbrengen dan houd het gewoon op.

Whistler: British Columbia

Er zijn ook genoeg dingen op reis die we niet kunnen doen, omdat we rekening houden met de kinderen. Bijvoorbeeld als we gaan wandelen, dan bepalen we eerst of het veilig genoeg is en niet te lang (max.8 km lopen de kids momenteel voor een wandeling). En we zorgen er ook voor dat we altijd voldoende water en iets te eten bij ons hebben als we op pad gaan.

Reizen met kinderen houdt ons veel meer in het moment en weg van het perfecte plaatje wat je soms in je hoofd kan hebben. Terwijl onze kinderen helemaal blij waren, gewoon waar ze nu zijn, ze denken niet aan een andere bestemming of iets beters. Hier hebben wij weer van geleerd, om te accepteren waar je op dat moment bent en te genieten.

Maligne Lake

7. Hoe zagen jullie dagen eruit en hoe hebben jullie sommige momenten beleefd?

s’morgens rustig wakker worden en een lekker ontbijtje maken in het fijne keukentje van de camper. De kids kunnen gelijk naar buiten. Iedere ochtend of avond bedenken we wat we in de omgeving kunnen gaan doen. Dat kan bijvoorbeeld een wandeling zijn naar een rivier, meer, waterval of een canyon.

Waterval bij Wells gray Provincial park

Je hebt prachtige uitgezette en makkelijke wandelpaden. Wat zo fijn is aan een camper, is dat je overal kan stoppen om een lunch te maken of als je dichtbij een meertje bent, stop je om even te zwemmen of te vissen.

Dagelijks genoten we aan het einde van de ochtend van een heerlijk koffiemoment. In Canada heb je hele gezellige Bakery’s waar je lekker kunt koffie drinken met een hele lekkere Carrot of een Cheesecake. Tussendoor werden er boodschappen gedaan en zo af en toe hebben we een wasje gedraaid. We hebben vooral heel veel spelletjes met elkaar gedaan en iedere avond een vuurtje gemaakt met schaduw poppetjes, popcorn en marshmallows.

’s Avonds kampvuur maken

8. Zijn er nog dingen tegengevallen of had je achteraf iets anders willen doen?

Nee, we hebben er echt een heel goed gevoel aan over gehouden met hele fijne herinneringen. Alles is eigenlijk zo gegaan zoals we hadden gehoopt en zelfs nog mooier 🙂

Start Icefield Parkway

9. Wat is de mooiste herinnering die Maud & Bing zelf eraan over hebben gehouden?

Ze hebben het nu vooral nog over de beren en spelletjes die we samen deden bij het vuurtje s’avonds.

Beren spotten

Wildlife Canada

10. Tot slot, hebben jullie alweer plannen voor jullie volgende reis?

Concrete plannen uiteraard niet, maar wel heel veel dromen! Wellicht dat de volgende reis richting Zuid- Amerika gaat! We zullen zien!

Voor meer reisavonturen van Wendy en haar gezin klik hier.

Share This Story

vakantie Canada