De eilanden aan de oostkust van Maleisië

Maleisië staat bekend om haar vele eilanden met prachtige stranden en tropische regenwouden. De eilanden aan de oostkust zijn populair bestemmingen om te snorkelen en duiken vanwege hun kleurrijke koraalriffen en kristalhelder water. Maar de Maleisische oostkust eilanden bieden veel meer dan duiken en stranden. Je kunt er ook tempels en koloniale dorpen bezoeken en heel veel jungle avonturen beleven.

Een aantal jaar geleden heb ik 4 maanden in Maleisië gewoond. In die tijd heb ik zo’n beetje elk eiland bezocht waar ik maar naar toe kon gaan. Absolute favoriet zijn voor mij de eilanden, Pulau Tioman, Pulau Redang en de Perhentian eilanden, gelegen aan de oostkust in de Zuid-Chinese Zee.

Perhentian Eilanden

De Perhentian eilanden aan de oostkust van Maleisië hebben uitverkoren standen en geweldige duiklocaties om te duiken en te snorkelen in de azuurblauwe zee. Doordat het eiland geen gemotoriseerd vervoer en hoogbouw kent, versterkt het het gevoel dat je in een echt paradijs bent. Tijdens de zomer kan het erg druk worden op het populaire Long Beach strand in Perhentian Kecil, maar op de andere eilanden kun je wel de rust en stilte vinden.

Het merendeel van de bezoekers van de Perhentian eilanden belanden op de kleinste van de 2 eilanden – Perhentian Kecil, vooral omdat er meer te beleven is en het eiland minder duur is, maar op Pulau Besar vind je juist meer luxueuze accommodaties.

Perhentian 022

Het strand van Perhentian Kecil

Perhentian Kecil is een populaire stop. Het eiland trekt talrijke budget reizigers en backpackers die overdag genieten van de blauwe wateren en ’s nachts van de strandfeesten. Hoewel het nachtleven levendig is op Perhentian Kecil, zijn er ook andere delen van het eiland waar je rust en stilte kunt vinden. Echter, als je van luxe houdt dan raad ik je aan om een resort te boeken op het andere eiland Perhentian Besar.  

Perhentian Kecil is verdeeld over 2 gebieden: Coral Bay en Long Beach. Deze twee locaties zijn met elkaar verbonden via een 15 minuten wandeltocht over een onverhard jungle-pad. De meeste reizigers zullen echter direct naar Long Beach gaan, vanwege de zachte zeebodem en betere stranden.

Tioman eiland

Het eiland Tioman is gelegen aan de oostkust van het schiereiland, in de buurt van Singapore. Het smalle, groene eiland is grotendeels onontwikkeld en heeft geen wegen of hoogbouw hotels. Backpackers en locals uit Singapore komen hier om te genieten van de geweldige snorkel mogelijkheden.

Met uitzondering van het stadje Tekek, is Tioman minder ontwikkeld. Een weelderige jungle scheidt de stranden en de kleine dorpjes die verspreid liggen over het eiland. De dorpen zijn vooral geconcentreerd rond de westkant van het eiland, afgezien van het rustige Juara die gelegen is aan de oostelijke kust.

3

Tioman, het paradijs!

De meeste bezoekers die naar Tioman eiland gaan, eindigen in Salang, Air Batang of Genting. Wandelen is het belangrijkste middel om Tioman’s junglepaden en betonnen strandpaden te verkennen. Het onderwaterleven is de grootste bezienswaardigheid van Tioman. Er zijn talloze mogelijkheden om te duiken en snorkelen, maar Air Batang wordt algemeen beschouwd als de beste snorkel plek.

Boottochten naar de onbewoonde eilanden in de omgeving van Tioman kunnen ook geregeld worden. Grote scholen vis – waaronder barracuda’s, haaien en niet gevaarlijke roggen, kunnen worden bewonderd op de kunstmatig rif dicht bij de Tekek steiger.

Pier Tioman

Steiger van Bagus Place Retreat, Tioman

Redang eiland

In de loop der jaren, is het prachtige Maleisische eiland Pulau Redang uitgegroeid tot één van de meest populaire toeristische bestemmingen voor duikers, met dank aan de ongerepte natuur en rijke zeeleven. Een aantal trails maken het mogelijk om het regenwoud in het binnenland van het eiland te verkennen.

Redang 016

Aanrader: Berjaya Redang Beach Resort by Stylish Travel Tips

Ontdek de ongebaande paden op een rondleiding naar rots kliffen en schilderachtige heuveltoppen die uitzicht bieden over de zee en het eiland. Tijdens een bezoek aan het Marine Park leer je over het behoud van het park en kun je tegelijkertijd ook duiken en snorkelen. De zeebodem rond het eiland is de thuisbasis van een prachtige diversiteit aan zeeleven met inbegrip van de clown vis, moray paling en reusachtige zeebaarzen.

Verken de vele mysterieuze bezienswaardigheden op het eiland, waaronder het onuitputtelijke Pasir Gontang zwembad en het strand van Pasir Mak Kepit. Men gelooft dat dit strand de geur heeft van parfum die vele jaren geleden door een prinses is achtergelaten.

Bezoek de Sea Turtle Research Unit, een grote groene schildpad kwekerij en centrum ter behoud van de schildpad. Hier kun je de schildpadden bekijken of vrijwillig de eieren te verzamelen en laten uitbroeden totdat ze uitkomen en de baby schildpadden worden vrijgelaten in de zee. Het eiland is ook rijk aan flora en fauna, daarmee is het een ideale bestemming voor eco-avonturen.

Redang Beach

Mijn favoriete foto: strand van Berjaya Redang Beach Resort by Stylish Travel Tips

Hoe reis je naar de oostkust eilanden van Maleisië?

Perhentian

Je kunt de Perhentian eilanden alleen maar over water bereiken per boot. De Perhentian eilanden liggen ten noord-oosten van Maleisië. Vanaf Kuala Besut kun je de overtocht maken van ongeveer een half uur met een snelle boot en anders 1.5 uur varen met de reguliere boot.

Tioman

Er vliegen geen directe vluchten meer op Tioman. Je kunt het beste de boot vanaf Mersing nemen om de overtocht te maken. Je kunt hier per bus aankomen of per vliegtuig. Het vliegveld van Johor Bahru (vlakbij Singapore) ligt op ongeveer 2 uur rijden van de Mersing haven.

Verblijf je in het Berjaya resort? Dan kun je nu dagelijks de eigen ferry nemen tussen de Berjaya Jetty Tanjung Gemuk en het resort (laatste info van Tourism Malaysia). De overtocht duurt maximaal 2 uur en kost circa €10. Ferry net gemist? Dan kun je ook nog de publieke boot vanaf Mersing Jetty nemen.

Redang

Het eiland Redang ligt op de wereldkaart onder de Perhentian eilanden ten noord oosten van Maleisië. Vanaf Kuala Lumpur kun je met Berjaya Air vliegen op Kuala Terengganu (TGG Airport) en vervolgens de boot pakken van het vaste land naar Redang.

Heb je zelf nog tips of ervaringen die je met ons wilt delen, laat ze dan hieronder achter.

Happy Travels!

Share This Story

Travel

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

You May Also Like