De oneindige schoonheid van het eiland Symi

Het eiland Symi is een van de kleinere eilanden in de Griekse Dodekanesos groep en ligt op 9 km van de Turkse kust ten noorden van Rhodos. Symi is een populaire bestemming voor dagtoeristen, omdat het maar een uur met de veerboot varen is van de Mandraki haven in Rhodos.

Als je de haven van Symi nadert, word je verwelkomt door een adembenemende aanblik van pastelkleurige huizen die gebouwd zijn op de hellingen van de omliggende heuvels. Mooie dorpjes en stranden liggen op loopafstand van de haven en bieden een leuke gelegenheid om te gaan wandelen. Ga cultuursnuiven aan de zuidwestkust of ga relaxen in een van de beschutte baaien van het eiland, voordat je gaat genieten van een diner in een van de vele gezellige taverna’s.

Symi Stad

Symi Stad

Symi-stad onderscheidt zich door haar bijzondere architectuur en gemoedelijke sfeer. De stad is verdeeld in twee delen, het gedeelte bij de haven, genaamd Gialós, en het aangrenzende gedeelte op de hellingen van de heuvels, Chorió, wat ‘dorp’ betekent.

De haven van Symi “Gialós”

Gialós

De schoonheid van Gialós zijn zonder twijfel de elegante herenhuizen, geschilderd in de kleuren indigo, oker en terracotta, met rode dakpannen en schattige kleine balkons. Ze bieden stuk voor stuk een adembenemend uitzicht op zee. Symi heeft inderdaad een van de meest indrukwekkende havens van alle Griekse eilanden.

De ingang van de haven wordt gedomineerd door een klokkentoren. Recht tegenover staat het standbeeld van de vissersjongen Michalaki, ofwel kleine Michael, die bezoekers van het eiland lijkt te verwelkomen. Het stadhuis, de kathedraal, en het Maritiem Museum van Symi zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in dit deel van de stad en de boulevard langs de haven is een geweldige plek voor een romantische avondwandeling.

Indigo, oker en terracotta kleuren

Chorió

Het bovenste deel van de stad  is te bereiken via een stenen trap van 500 treden. De lokale bevolking noemt deze trap “Kalí Strata”, wat ‘goede weg’ betekend. Terwijl je omhoog loopt heb je een prachtige uitzicht over Gialos.

Chorió heeft een aantal indrukwekkende kerken die -als je het leuk vindt- de moeite waard zijn om te bezichtigen. Op het centrale plein genieten mensen van hun lunch terwijl anderen vrienden ontmoeten voor een kopje koffie. Op het hoogste punt van Chorió vind je de Byzantijnse “Kastro”. In werkelijkheid zijn dit de resten van een kasteel die gebouwd zijn door de ridders van St John uit de 14e eeuw.

Smalle steegjes in de oude stad

Klooster van Aartsengel Michaël

Een van de meest beroemde bezienswaardigheden van Symi is het klooster van de aartsengel Michaël aan de zuidwestkust van het eiland. Sommige delen van de oorspronkelijke klooster dateren zelfs uit 450 na Christus. Het klooster is nog steeds populair bij veel pelgrims uit heel Griekenland. Het kijkt uit over de baai van St Michael en bevindt zich in een mooie omgeving tussen de bergen en de zee in.

Het Klooster van Aartsengel Michaël op Symi

Ongerepte Stranden op Symi

Er is geen gebrek aan stranden op Symi. Je vindt hier zowel zandstranden alsook kiezelstranden. Een ding hebben ze gemeen, ze worden namelijk allemaal omgeven door kristalhelder water. Symi kent veel afgelegen stranden die verborgen liggen in afgezonderde baaien en alleen bereikbaar zijn per watertaxi. In deze rustige baaien is snorkelen een populaire activiteit. 

Verken Symi per boot

Griekse specialiteiten

Of het nu een gezellige bar bij de zee is, een eersteklas restaurant of een traditionele ouzo en meze taverna, op Symi kun je overal heerlijke specialiteiten proeven. Je kunt kiezen voor bijzondere vis gerechten, gevulde koolbladeren met fava, geitenkaas, en nog veel meer. Mijn favoriet blijft toch altijd de Griekse salade. Wat je verder echt niet mag missen, zijn de beroemde kleine garnalen die afkomstig zijn uit de mooie zee van Symi.

Griekse Salade

Typisch Griekse Salade

Hoe kom je er?

Er is geen luchthaven op Symi. De snelste manier om het eiland Symi te bereiken is door te vliegen naar Rhodos en dan een veerboot te nemen naar de Mandraki Haven van Symi. Ook vanuit het eiland Kos kun je Symi bereiken per ferry.

imgp59313

Met de boot op weg naar Symi

[De “off-the shoulder stripe dress” is van DressLily en een van mijn favoriete jurkjes]

Share This Story

Travel

You May Also Like