Bohol, het vriendelijke hart van de Visayas, Filipijnen

Het eiland Bohol ligt in het hart van Centraal Visayas in de Filipijnen. Het ligt rechts van het eiland Cebu en het is het tiende grootste eiland van de Filipijnen. Het vasteland heeft de vorm van een ovaal en wordt omringd door 72 kleinere eilanden. Het eiland Bohol is in vele opzichten achtergebleven, maar de verbondenheid met de natuur maakt van dit eiland een hele charmante bestemming.

Te midden van de rijstvelden en vissersdorpjes, zul je een aantal zeer verrassende dingen vinden: waaronder de beroemde chocolate hills heuvels zo ver als het oog reikt, maar ook ongerepte witte zandstranden kun je hier vinden.

Als je kiest om het eiland Bohol te bezoeken, moet je de volgende 10 plekken zeker bezoeken:

1. Panglao eiland

Panglao ligt op het zuidwestelijke puntje van Bohol, en is waarschijnlijk het meest bekend om de witte stranden van Alona Beach.

Alona Beach is een klein, rustig, tropisch paradijs. Het is is prachtig wit zandstrand en een fantastische duikplaats, maar het is ook een geweldige plek om gewoon achterover te zitten en te ontspannen. Het strand van Alona is een 1,5 kilometer lange strook van wit zand welke aan beide zijden door rotswanden begrensd wordt.

Het neemt maar 10-15 minuten in beslag om van de ene kant naar de andere kant te lopen. ’s Avonds stellen alle kleine restaurants langs het strand hun vis en schaaldieren tentoon en kun je genieten van een heerlijk bord met de verse vangst van de dag.

2. Mag-aso watervallen

De Mag-aso watervallen zijn één van de mooiste natuurlijke schatten van Bohol. Bewonder de prachtige “twin” watervallen, die vaak verdoezeld worden door een fijne nevel welke eruit ziet als rook. Zo kregen de Mag-aso watervallen dan ook hun naam. “Aso”, in het plaatselijke dialect betekent “rook”.

De kristalheldere watervallen (die 8 meter hoog zijn) zijn pittoresk gelegen in een wood met hoge bomen, diepe ravijnen en wilde planten waaronder gigantische varens. De watervallen kom je tegen op 20 kilometer van Tabilaran in de stad Antequera. Antequera is een binnenlandse stad, gelegen in het westelijke deel van Bohol.

Antequera is gezegend met glooiende, ruige terreinen afgewisseld met rivieren, plassen en beken. Tevens is de stad bekend als de “manden hoofdstad” van Bohol.

Tijdens de zondag markt dag in Antequera worden manden met verschillende maten en vormen tentoongesteld op deze lokale markt, en handelaren komen van verre om hun producten te kopen. De schilderachtige route, te midden van groene rijstvelden en heuvels, alsmede de charmante voorouderlijke huizen, maken het absoluut een bezoek waard.

3. De Tarsier, sprookjesdier

De Filipijnse tarsier is één van de kleinste primaten (halfapen) in de wereld en bestaat al 45 miljoen jaar. Het diertje is op verschillende eilanden in de Filipijnen te vinden, maar het is het meest prominent in Bohol.

Het eiland telt slechts 700 tarsiers, en daarom heeft de Filipijnse Tarsier Stichting besloten om  een toevluchtsoord op te richten om dit diersoort te beschermen. In het “Tarsier Sanctuary”, gelegen in een bos tussen de steden Corella en Sikatuna, leven de tarsiers in het wild.

Het is heel moeilijk om een tarsier te zien, omdat het een schuw nachtdier is en overdag vooral veel slaapt nabij bomen en struiken diep verborgen in het bos. Met hun vermogen om eenvoudig te manoeuvreren rondom de bomen, zijn ze zeer bekwaam om luidruchtige mensen te vermijden voordat ze worden opgemerkt.

4. Cruise op de Loboc rivier

Bohol’s riviercruises geven een goed beeld van het dagelijks leven van de lokale bevolking in het binnenland. Cruises op de Loboc rivier zijn populair voor het prachtige uitzicht en de drijvende restaurants langs de rivier.

Omringd door de natuur, kun je genieten van de bijzondere atmosfeer als je de rivier afdaalt. Kinderen spelen en zwemmen in het water, en de lokale bevolking demonstreert korte dansvoorstellingen in kleine hutjes aan de oever van de rivier.

Het is een uitstekende manier om een kijkje te nemen in het leven van de Boholanos. Je kunt ook een paddle board huren zodat je in je eigen tempo over de Loboc rivier kunt peddelen, terwijl je geniet van de schoonheid van het landschap.

5. De chocolade heuvels

Alleen al de rit naar Bohol’s meest bekende toeristische attractie de zogenoemde “Chocolate Hills” is de moeite waard. Het landschap verandert telkens, de schijnbaar willekeurige heuvels die te midden van de rijstvelden uitsteken, worden steeds hoger en meer kegelvormig. Dan, na het beklimmen van de 200 treden naar het uitzichtdesk, word je beloond met één van de meest schilderachtige uitzichten op de Filipijnen.

De Chocolate Hills, zijn een geologische formatie van meer dan 1.700 symmetrische ronde heuvels. Deze heuvels zijn eigenlijk koraalriffen van kalksteen en liggen verspreid over het centrale gedeelte van Bohol. Als gevolg van een aardverschuiving uit de zee, zijn de koraalriffen opgeheven en na verloop van tijd door wind, water en erosie gevormd. Ze zijn bedekt met gras tijdens het natte seizoen, en bruin van kleur tijdens het droge seizoen, net als ‘chocolade zoenen’, vandaar de naam 🙂

6. De oude kerken van Bohol

De kerken van Bohol bestaan reeds sinds eeuwen en zijn de culturele, historische, en religieuze schatten van de Filipijnen. Helaas, werden sommige van deze mooie kerken beschadigd door de aardbeving die Bohol in 2013 trof. De voorgevel van de Loboc kerk, die werd gebouwd in de 17e eeuw, is bijvoorbeeld vernietigd. De Baclayon kerk daarentegen, heeft grote schade opgelopen aan de klokkentoren en de entree, maar de rest van de kerk werd gespaard.

De Baclayon kerk (officieel genaamd “de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis”) is één van de oudste kerken in de Filipijnen. De kerk werd gebouwd met koralen die aan elkaar verbonden werden door een mengsel van cement en eiwit.

Het kunstzinnig ontworpen altaar is omgeven door muren met afbladderend verf en groen mos, tekenen van veroudering van deze prachtige kerk. De Baclayon parochie museum is tevens erg interessant, omdat de kerk vrij actief is geweest in het behoud van religieuze souvenirs.

Het museum is daardoor gevuld met eeuwenoude religieuze voorwerpen en relikwieën, en voorzien van gigantische boeken over kerkmuziek, die geschreven staan op schapenhuid.

7. Het “Man-Made” woud

Het “Man-Made” woud van Bilar is één van de meest bijzondere attracties van Bohol. Het prachtige dichte woud strekt zich over 2 kilometer uit, tussen de plaatsen Loboc en Bilar. In 1947 startte de regering een herbebossingsproject . Samen met de lokale gemeenschap, werden rode en witte mahonie bomen geplant op 19.410 hectare grond, om daarmee een einde te maken aan de ontbossing die destijds plaatsvond.

Als je op zoek bent naar een frisse koele duik te midden van deze grote mahonie bomen, bezoek dan het ‘Logarita’ zwembad. Het frisse water van het zwembad komt eigenlijk van de ‘Logarita’ bron in het Rajah Sikatuna Nationaal Park. Het water uit de bron wordt opgevangen in een met mos bedekt zwembad, dat nu bekend staat als het ‘Logarita’ zwembad.

[foto Logarita]

8. Eiland hoppen, snorkelen en duiken

Bohol is omringd door prachtige eilanden en een overvloed aan onderwaterleven. Pamilacan eiland en Balicasag eiland zijn beide populaire plekken en absoluut een bezoek waard.

Balicasag Island is een geweldige plek om te snorkelen, en als je geluk hebt word je verwelkomd door dolfijnen, wat een spektakel! Op het eiland kun je zwemmen met grote gekleurde vissen, koralen en dobberen in een diepblauwe zee. Balicasag heeft een onderwater klif, wat het eiland tot een perfecte duikplek maakt.

Het nabijgelegen Pamilacan eiland heeft zich sterk ontwikkeld als duurzame eco-bestemming. De meeste mensen komen hier om een glimp op te vangen van de dolfijnen en walvissen, maar het eiland heeft ook prachtige witte zandstranden, uitstekende duiklocaties en zelfs een eeuwenoud Spaans fort.

9. Luieren op het strand

Na het bezichtigen van al die mooie plekjes en de actieve dagen in het water, verheug je je wellicht op een paar ontspannen dagen; de prachtige stranden van Bohol zijn daar perfect voor. Op Doljo Beach, bijvoorbeeld, gelegen in het plaatsje Barangay Doljo aan de noordwestelijke kant van het eiland Panglao. Het 3 kilometer lange brede strand is relatief onontgonnen en is omzoomd met hoge kokospalmen die bijdragen aan haar tropische look.

De plaats staat bekend om zijn mooie schelpen. Met het rustige en heldere water, de zeebodem vrij van zeegrassen en ontelbaar kleurrijk zeeleven, is het een favoriete hang-out van de lokale bevolking.

10. Locale lekkernijen

Eén ding waar Bohol absoluut trots op kan zijn, zijn de verrukkelijke lokale lekkernijen die wereldwijd bekend staan als “Boholano delicatessen”.

De “Peanut Kisses” zijn een zeer bekende lekkernij en alleen op het eiland Bohol  kun je deze koekjes in de vorm van miniatuur heuvels kopen. De koekjes zijn gemaakt van pinda’s en eieren, en worden daarna krokant gebakken… voor een heerlijke knapperige hap, keer op keer.

Een andere delicatessen die je absoluut moet proberen is “calamay”. Het is gemaakt van kleefrijst, kokosmelk, suiker, en soms pinda’s; en is zoet en plakkerig. “Calamay” wordt meestal verkocht in kokosnoot schalen.

Hoe is Bohol te bereiken?

Vanaf Manila zijn er directe vluchten naar het vliegveld van Tagbilaran, de vlucht duurt slechts 1 uur en 15 minuten. Vanuit Singapore moet je eerst naar Cebu vliegen en vanaf daar kun je een snelle veerboot nemen die je in ongeveer anderhalf uur over de zee naar Bohol brengt.

You May Also Like